1

У новому законопроекті «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини» не прописано, який саме має бути принцип незгоди самої людини стати донором у разі своєї смерті, а також, куди звертатися з цього приводу.

Таку думку висловив архієпископ Лука (Коваленко), керуючий Запорізькою єпархією Української Православної Церкви та кандидат медичний наук, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«У новому законопроекті зберігаються норми старого закону про те, що взяття органів не повинно спотворювати тіло померлого донора, а трансплантологи не мають право діагностувати смерть людини. Живим донором може стати лише повністю дієздатна особа - усвідомлено і без примусу», - зазначає архієпископ Лука.

Відео дня

За його словами, кількість пересадок органів не залежить від презумпції згоди чи незгоди.

«Чому в МОЗ не говорять про те, що в США чи Німеччині, де в основу закону про трансплантацію покладено принцип презумпції незгоди, роблять у десятки разів більше пересадок органів і тканин, ніж, наприклад, у Росії чи Білорусі, у яких в основу закону про трансплантацію покладено принцип презумпції згоди? Це свідчить про те, що питання не в формулюванні, а рівні розвитку системи трансплантаційної служби, системі соціального забезпечення, інформування громадян та системі контролю», - підкреслює архієрей.

Також архієпископ Лука зауважує на тому, що в статті 20 законопроекту дозволяється застосування фетальних матеріалів (продукти, отримані з абортованих ембріонів або плодів. - ЦІ) для трансплантації.

«Церква категорично виступає проти цього, оскільки даний матеріал отримують в результаті аборту, який визнається смертним гріхом. Не можна знайти йому виправдання і в тому випадку, якщо від знищення зачатого людського життя хтось, можливо, буде отримувати користь для здоров'я. У багатьох країнах фетальна медицина заборонена законом, в першу чергу з морально-етичних міркувань», - говорить представник УПЦ.

Застосування фетальної терапії, за словами архієпископа Луки, створює трупний дитячий бізнес, що приносить величезні прибутки.

«Подібна практика сприяє поширенню та комерціалізації абортів. Дивно виходить: релігійні та філософські погляди на проблему трансплантації розглядаються як омана або забобон, а варварські правила дітовбивств за згодою - як свідчення сучасного прогресу», - зазначає священнослужитель.

Повний текст листа архієпископа Луки до Міністерства охорони здоров'я опублікований на офіційному сайті Запорізької єпархії УПЦ.

Як повідомлялося, МОЗ запропонувало до публічного обговорення проект закону «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині». Таку пропозицію і відповідний законопроект оприлюднено на сайті МОЗу.