1

Якщо людина відчуває себе щасливою і при цьому не є свідомо релігійною, вона все ж рухається у напрямку до Бога. 

Так прокоментував останні соціологічні дані щодо самооцінки відчуття щастя українцями прес-секретар Предстоятеля Української Православної Церкви архімандрит Пафнутій (Мусієнко), повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Щасливою буває людина тоді, коли вона живе за Божими заповідями, займає у житті своє місце та використовує таланти, які їй подарував Господь. Тобто, коли вона живе по Божій волі – навіть інколи не розуміючи цього», – зазначає отець Пафнутій.  

Відео дня

На його думку, той факт, що 57% українських громадян, незважаючи на ті складнощі, які нині існують у нашій країні, відчувають себе щасливими, свідчить про позитивну тенденцію.

«Коли в суспільстві відбуваються такі катаклізми, як війна та економічна криза, люди особливо потребують якогось елементу стабільності, та багато хто знаходить таку опору у вірі, молитві, Церкві. І завдяки цьому можуть відчувати себе більш повноцінними, спокійними та щасливими», – підкреслює священнослужитель.  

Як повідомлялось, за останніми даними Київського міжнародного інституту соціології, щасливими себе відчувають 57% жителів України; 22%  – частково щасливими, частково ні; 17% - нещасливими або скоріше не щасливими.

В останні роки рівень відчуття щастя в Україні практично не змінився: якщо протягом 2001-2010 років простежувалася тенденція росту загального рівня щасливості населення, то після 2011 року тих, хто почувається щасливими, дещо поменшало, і після 2012-го число щасливих стабілізувалося на рівні 57%-60%.