1

Церква має невпинно говорити про мир, навіть якщо цих слів ще не чують, і не повинна грати роль релігійного додатку до політичної ідеології тієї чи іншої держави.

На цьому зауважив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич у ході візиту делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Берліну, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Для прикладу можна згадати про французького дипломата німецького походження Роберта Шумана та про польського діяча Єжи Гедройця, які під час Другої Світової війни закликали європейські народи і суспільство до примирення. Як свідчать історики, попри те, що друзі Гедройця підтримували його позицію, суспільство відвернулося від них і не сприймало цих ідей. Однак, пройшов час і Європа не тільки примирилася, але й об’єдналася», – зазначає отець Миколай.

Відео дня

При цьому протоієрей УПЦ висловив жаль, що російська влада, скориставшись внутрішніми проблемами України, анексувала Крим і підтримала збройний конфлікт на Донбасі.  

«Але цей конфлікт не є релігійним. Тому як ВРЦіРО загалом, так і УПЦ зокрема, роблять все можливе, щоб політичне протистояння не переросло в міжрелігійне, незважаючи на те, що намагання розпалити міжконфесійний конфлікт існують. Наша Церква послідовно виступає за незалежність і територіальну цілісність України, що відображено у заявах Священного Синоду УПЦ», – підкреслив священнослужитель.

Візит делегації ВРЦіРО до Берліну проходив з 29 червня по 3 липня. У ці дні відбулася низка заходів за участі експертів, державних, громадських і релігійних діячів Німеччини.