прес-секретар Предстоятеля УПЦ архімандрит Пафнутій  (Мусієнко)

В Українській Православній Церкві вважають, що сподіватися на Бога та Його захист у будь-які часи надійніше, ніж виключно на свої сили та державну владу.

Таку думку висловив прес-секретар Предстоятеля УПЦ архімандрит Пафнутій  (Мусієнко), коментуючи останні соціологічні дані щодо головних цінностей українців, серед яких перше місце посідає безпека, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Зрозуміло, якщо безпека лідирує, це означає, що є відповідні загрози для нормального життєвого існування, добробуту, здоров’я тощо. Йдеться про звичайне природне бажання людей зберегти і захистити себе та свої родини.  Інше питання, хто як розуміє, від кого залежить безпека. Хтось сподівається на державу, хтось – на себе, а хтось – на Бога»,  – зазначає отець Пафнутій.

Відео дня

За його словами, влада завжди мінлива та залежить від багатьох чинників.

«Частіше люди сподіваються або на себе, або, у кращому випадку, на Бога. Для українців характерно вважати, що якщо вони самі не збудують, не приготують, не посіють, то нічого в них не буде. Але найнадійніший шлях – це сподіватися на Бога, на його захист, на те, що він збереже, примножить і дасть можливість для подальшого розвитку», – наголошує речник Предстоятеля УПЦ.

Як повідомлялось, згідно з останніми даними центру «Социс», друге місце після безпеки у списку головних життєвих цінностей українців займає універсалізм (визнання, толерантність і захист благополуччя всіх людей і оточуючого середовища), третє – доброзичливість. На останніх місцях у цьому рейтингу - ризик, новизна, гедонізм, влада та багатство.