Ф

Блаженніший Митрополит Володимир вважав, що об'єднання українського православ'я має йти шляхом еволюції, а не революції. На цьому зауважує голова адміністративного апарату Київської Митрополії Української Православної Церкви архімандрит Віктор (Коцаба) у день роковин смерті Митрополита Володимира, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Блаженніший вважав, що долати розділення українського православ'я потрібно на фундаменті братської любові та загальноприйнятих у православному світі правил. Адже будь-який крок, що не відповідає церковним канонам, нав'язується ззовні або є поспішним, може призвести до непоправних наслідків. Це розуміють не тільки у нас. У своєму недавньому інтерв'ю новообраний голова УАПЦ зазначив, що в 1992 році вже були спроби реалізувати сценарій об'єднання церков, і за підсумками вийшов ще більший розкол», - констатує архімандрит Віктор Коцаба.

За його словами, Митрополит Володимир неодноразово показував приклад того, як потрібно вирішувати спірні питання.

Відео дня

«Колись він тільки приїхав на Київську кафедру, йому наполегливо пропонували відвоювати захоплений Володимирський собор. Блаженніший відмовився. Він прекрасно розумів, що це може стати початком великого релігійного силового протистояння, в якому однозначно не буде переможців, але буде багато переможених. Для нього любов до Бога, ближніх та Батьківщини значила у сто разів більше, ніж можливість відновити справедливість. Саме в цьому і полягає головна спадщина митрополита Володимира. Він чітко показав, що зцілювати будь-які рани потрібно любов'ю, а не силою. Інакше під питання буде поставлено як людське життя, так і життя всього суспільства», - підкреслює представник Київської Митрополії УПЦ.

Отець Віктор зазначає, що для кожної людини Митрополит Володимир знаходив потрібні та важливі слова в тих чи інших обставинах.

«Він усім серцем любив ближніх своїх, і ця любов явно відчувалася. Саме тому Блаженніший здобув такий авторитет і таку повагу. Для нього не мало значення хто перед ним стоїть - багатий чи бідний, дуже освічена особа або простий трудівник, сповнений талантами геній або звичайна людина. Він любив усіх. І всіх по-батьківськи прощав, спонукаючи навіть самі закам'янілі серця до щирого покаяння», - говорить священнослужитель.

Блаженніший Митрополит Володимир став Предстоятелем УПЦ в 1992 році та пробув на цьому служінні 22 роки. Помер 5 липня минулого року.