Священний Синод Української Православної Церкви підтримав ініціативу Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія щодо відновлення діалогу між УПЦ та УАПЦ. Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це йдеться у журналі №26 Священного Синоду.

Зокрема, ця ініціатива була озвучена 4 червня представником УПЦ на V Помісному Соборі Української Автокефальної Православної Церкви.

Комісію щодо відновлення діалогу з УАПЦ очолить голова Церковного Суду УПЦ митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор.

Відео дня

Також Священний Синод УПЦ, обговорюючи питання подолання церковного розколу, відзначив неприпустимість втручання держави у внутрішні справи Церкви. Як вважають в УПЦ, "це не лише не допомагає, але і ускладнює подолання розколу".

"На даний момент захоплено 23 храми Української Православної Церкви. Парафіяни УПЦ позбавляються можливості відвідувати власні храми та безперешкодно звершувати в них богослужіння. Особливу стурбованість викликає той факт, що нерідко протиправні дії по відношенню до релігійних громад нашої Церкви відбуваються за мовчазної згоди місцевої влади, або навіть її сприяння. Усе це суттєво ускладнює перспективу подолання церковного розколу", - підкреслюють в УПЦ.

"Діалог має відбуватися на основі канонічного права та без втручання в цей процес позацерковних чинників. Подолання розколів – це внутрішня церковна справа. Ми розуміємо бажання державної влади щодо церковної єдності, однак ми проти втручання держави у внутрішнє церковне життя", - йдеться у документі Священного Синоду УПЦ.