я

У Руській православній церкві (РПЦ) вітають намір Папи Римського повернутися до єдиної традиції розрахунку святкування Великодня, однак процитованих ЗМІ слів Папи Франциска недостатньо для правильного розуміння суті ідеї. Про це в заявив заступник голови відділу ВЗЦЗ МП протоієрей Микола Балашов.

"Якщо Римсько-католицька церква має намір відмовитися від Григоріанської пасхалії, введеної нею в XVI столітті, і повернутися до давньої, Олександрійської, яка використовувалася в епоху, коли Церква Сходу і Заходу була єдиною і донині використовується православними, - такий намір можна було б тільки вітати , - заявив представник РПЦ. - Якщо ж деякі журналісти вірно передають слова Папи про те, що дата Пасхи повинна стати "фіксованою" і не зв'язуватися з першим повним місяцем після весняного рівнодення, як встановив шанований і на Сході, і на Заході Перший Вселенський собор ще в 325 році, - така пропозиція, безумовно, є абсолютно неприйнятною для Православної церкви".

Він також зауважив, що "в Константинополі і в Москві, які, як повідомляють журналісти, були згадані Папою, ніяких розбіжностей про дату Пасхи не існує, і, всупереч деяким твердженням ЗМІ, у програмі планованого Всеправославного собору перегляд дати Великодня аж ніяк не передбачається".

Відео дня

ТАСС