Голова Синодального інформаційного відділу Української Православної Церкви єпископ Ірпінський Климент (Вечеря)

В Українській Православній Церкві прокоментували можливе об'єднання двох церков, повідомляє Корреспондент.net, посилаючись на Центр інформації УПЦ.

Голова Синодального інформаційного відділу Української Православної Церкви єпископ Ірпінський Климент (Вечеря) заявив про те, що "перспектива об'єднання Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви дуже примарна".

"Цим релігійним організаціям ніщо не заважало об'єднуватися в минулі двадцять три роки. Але весь цей час вони перебували у конфлікті між собою. Тому сьогодні виглядають досить примарними їх ініціативи з приводу об'єднання. Сьогодні УАПЦ перебуває під тиском різних державних структур, які змушують цю релігійну організацію об'єднатися з УПЦ КП. Вона це відкрито заявила на своєму соборі. Але насправді велика кількість єпископів і священиків УАПЦ перебуває в опозиції до Київського Патріархату", - сказав єпископ Климент.

Відео дня

За його словами, "навіть якщо говорити про якесь умовне об'єднання цих церков, то дві неканонічні церкви в канонічну все одно не об'єднаються".

"Представники Константинопольського патріархату, які були присутні на переговорах УПЦ КП і УАПЦ, нічого їм не пообіцяли. Про це і представник Київського патріархату сказав. Немає ніяких передумов думати про те, що Константинопольський патріарх визнає неканонічне церковне об'єднання - тим більше таке, яке складає всього одну третину від православних християн України", - вважає голова Синодального інформаційного відділу УПЦ.

"У Київського патріархату близько 5000 парафій, а в УПЦ на сьогоднішній день налічується більше 12000 парафій. Кожен прихід - це десятки-сотні людей", - підкреслив єпископ Климент.

Як повідомлялося, УПЦ КП і УАПЦ розглядають можливість проведення об'єднавчого Собору для створення єдиної церкви 14 вересня цього року.