п

У понеділок, 8 червня, розпочався Петрів (Апостольський) піст - один із чотирьох постів, встановлених Церквою. Він завжди починається в понеділок, через тиждень після Дня Святої Трійці, і триває до 12 липня - дня святих апостолів Петра і Павла.

Цього року Петрів піст триватиме 35 днів.

Петрів піст або «Петрівка», заснований Православною Церквою в пам'ять про великі благовісницькі труди святих первоверховних апостолів Петра і Павла. Найменування «первоверховні» було дано апостолам Петру і Павлу Церквою за поширення Христового вчення серед народів світу.

Відео дня

Свята Церква закликає нас до цього посту, наводячи приклад апостолів, які, прийнявши Святого Духа в день П'ятидесятниці в пості й молитві, «в працях і у виснаженні, часто в недосипанні, у голоді й спразі» готувалися до всесвітньої проповіді Євангелія, і готували наступників своїх на таке саме служіння.

Вступаючи в покаянні і смиренні дні посту, необхідно пам'ятати, що це - час духовного очищення й освячення, час утримання від гріхів і пристрастей, зміни себе на краще, час духовного вдосконалення, добродіяння.

Пост по суті своїй є подвиг, пов'язаний з вірою і відвагою. Це - порив душі, яка шукає покаяння і прагне подолати свою гріховність.

orthodoxy.org.ua