1

14 травня у приміщенні Вишгородської районної ради відбулася 21-а наукова конференція «Старожитності Вишгородщини». Організаторами заходу виступили: управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації місцеві органи влади, Вишгородський історико-культурний заповідник, а також Бориспільська єпархія Української Православної Церкви.

Цьогоріч конференція була присвячена 1000-річчю пам'яті святих благовірних князів і страстотерпців Бориса і Гліба та тисячоліттю пам'яті Хрестителя Русі святого рівноапостольного князя Володимира.

З вітальним словом до учасників звернувся керуючий справами Української Православної Церкви, ректор Київської духовної академії і семінарії митрополит Бориспільський і Броварський Антоній. Владика Антоній зазначив, що святі Борис і Гліб добровільно прийняли мученицьку смерть, щоб не спровокувати на Русі братовбивчу війну.

Відео дня

"Для язичницького світу такий подвиг був абсолютно незрозумілим і неприродним. З точки зору язичницьких уявлень про державу, добровільна відмова від влади виглядала як прояв слабкості. З точки зору Євангелія, яке вчить "Не любіть світу, ані того, що в світі" (1 Ін. 2:15), вчинок Бориса і Гліба є проявом християнського світосприйняття. Сьогодні, коли наша багатостраждальна країна балансує на межі братовбивчої війни, коли ми знову і знову відчуваємо в собі спокусу відповісти злом за зло, нам слід згадати святих Бориса і Гліба " , - сказав Керуючий справами УПЦ.

Побажавши учасникам конференції миру і злагоди, митрополит Антоній висловив надію, що молитвами святого князя Володимира і князів-страстотерпців Бориса і Гліба Господь припинить важке протистояння в Україні і відкриє шлях до загальнонаціонального примирення.

Після привітання представників органів влади, аудиторії були представлені доповіді присвячені тематиці конференції.

В рамках пленарного засідання з доповідями виступили професор КДА благочинний першого Вишгородського благочиння протоієрей Дмитро Денисенко, старший помічник ректора з навчально-методичної роботи доцент КДА архімандрит Сильвестр (Стойчев), а також настоятель Борисо-Глібського храму м. Гродно (Білорусь) протоієрей Олександр Болонніков.

kdais.kiev.ua