г

Святкові заходи на честь 1150-річчя хрещення болгарського народу пройдуть 1 - 3 травня на території Варненської і Великопреславської єпархії, повідомляє прес-центр єпархії.

Урочистості розпочнуться 1 травня у Великий базиліці в Плисці, древньої столиці Болгарії. Митрополит Варненський і Великопреславський Іоанн зробить масове хрещення дітей, які прибудуть з усіх кінців Болгарії.

2 травня, у день пам'яті св. царя Бориса Хрестителя, у Великій базиліці в Плисці Патріарх — Болгарський Неофіт відслужить урочисту Літургію. Йому будуть співслужити митрополити Болгарської Православної Церкви та представники Помісних Православних Церков. Очікується, що на службі будуть присутні прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, колишній Болгарський цар Симеон II Саксен-Кобург-Гота та інші високі офіційні особи. Деяких з них у цей день Патріарх Неофіт нагородить високими церковними нагородами.

Відео дня

Увечері 2 травня у Варні відбудеться концерт на честь 1150-річчя хрещення Болгарії у Варненськом драматичному театрі. У програму будуть включені виступи Симфонічного оркестру Державної опери Варни, Хору Варненської молоді, Змішаного хору Патріаршого кафедрального храму-пам'ятника св. Олександра Невського.

Вранці 3 травня в кафедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці у Варні буде відслужена Літургія за участю митрополитів Болгарської Православної Церкви і гостей з Помісних Православних Церков.

Хрещення болгар почалося в 864 р. Близько 865 р Болгарський хан Борис таємно хрестився разом із сімейством у палаці в Плисці, прийнявши в хрещенні ім'я свого хрещеного батька візантійського імператора Михайла III. Масове хрещення болгар сталося, як вважають, на початку осені 865 р.

Седмица.Ru