У Страсний або Великий Четвер Страсного Тижня Православна Церква нагадує віруючим про чотири події: омовіння ніг Спасителем Своїм учням на знак смирення та любові до них, звершення Тайної Вечері і встановлення Святої Євхаристії, молитву Господа у Гефсиманському саду та зраду одного з учнів Христових - Іуди, який за 30 срібників продав Господа.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви з посиланням на секретаря Вченої ради Київської духовної академії ієромонаха Віктора (Коцабу), святі Отці Церкви вчать, що саме під час Тайної Вечері людська душа зустрічається з вічністю.

Відео дня

“Тому що там, де Бог - там вічність. Знаменно, що перш ніж звершити Таїнство Євхаристії, Спаситель умив ноги Своїм учням і сказав їм: «А Отже, якщо Я, Господь і Учитель, умив вам ноги, то і ви повинні вмивати ноги один одному. Бо Я дав вам приклад, щоб і ви робили так само, як Я зробив вам» (Ін. 13, 14-15). Таким чином, Господь показує всім своїм істинним послідовникам, що вони повинні проявити смирення, позбутись пихатості та нести любов”, - розповідає отець Віктор.

“Саме в цей день, у Страсний Четвер, в Єрусалимі відбувається спомин того, що зробив Христос на Тайній Вечері - омовіння ніг. Тисячі паломників з усього світу прибувають до Єрусалиму, щоб помолитись на Святій Землі та побачити це дійство. Патріарх Єрусалимський після звершення Божественної літургії перед храмом Гробу Господнього звершує чин омовіння ніг. Пригадуючи Євангельські події Патріарх омиває ноги 12 священнослужителям, які символізують собою 12 апостолів”, - нагадує ієромонах.

За словами отця Віктора, в Українській Православній Церкві також існує традиція омовіння ніг, але вона не є особливо розповсюдженою.

“У нашій Церкві у цей день за Божественною Літургією відбувається приготовлення Святих Дарів для зберігання на цілий рік — на випадок потреби причащати хворих”, - коментує представник Церкви.

Увечері Страсного Четверга у православних храмах відбувається богослужіння, під час якого читаються 12 уривків з Євангелія про Страсті Христові. Під час цих читань віряни стоять із запаленими свічками, які, за традицією, після служби приносять додому та наносять зображення хреста на одвірку над входом в дім.

У народі Страсний Четвер також називають «чистим» або «Живним», бо з цього дня починаються особливі приготування до святкування Пасхи - віруючі прибирають у домівках, а також починають пекти паски та фарбувати великодні крашанки.