с

29 березня, у Неділю 5-ту Великого посту, день пам’яті преподобної Марії Єгипетської та Собору преподобних і преподобномучеників Звіринецьких, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Архангело-Михайлівському Звіринецькому монастирі столиці.

Його Блаженству співслужили архієпископ Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, єпископ Ірпінський Климент, намісник обителі архімандрит Кассіан, а також духовенство монастиря.

Собор преподобних і преподобномучеників Звіринецьких об’єднує багато святих, котрі в різні часи подвизалися в печерному монастирі св. Михаїла, заснованому ще в Х-ХІ стт. Серед них: свщмч. Іоасаф, свт. Леонтій, єп. Ростовський, свт. Михаїл, єп. Юр’ївський, свт. Мина, єп. Полоцький, прпп. Маркіан, Софроній, Климент, Мануїл, Феодор, Іоанн, Андронік; прп. Лазар, єп. Переяславський, свщмч. Філарет й інші мученики та подвижники. Пам’ять собору святих Звіринецьких за традицією звершується в п’яту седмицю Великого посту.

Відео дня

Під час Божественної літургії Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Наприкінці богослужіння був звершений молебний спів перед іконою Звіринецьких святих.

Предстоятель привітав парафіян обителі із закінченням п’ятого тижня Великого посту і днем пам’яті преподобної Марії Єгипетської та подвижників Звіринецьких. «Нехай молитвами преподобних отців звіринецьких Господь благословить нашу українську землю, пошле мир нашим душам і всьому нашому народові, – сказав Архіпастир. – Нехай молитвами цих подвижників Господь допомагає і нам хоч трохи уподобитись їм у любові до Бога, у рішучості йти шляхом спасіння до Царства Небесного».

По закінченні богослужіння Його Блаженство оглянув храми монастиря, помолився перед чудотворними іконами Божої Матері «Звіринецька» та «Скоропослушниця», а також відвідав печери, в яких подвизались звіринецькі святі.

Синодальний інформаційний відділ УПЦ