Фото Серафима Росохи и Юрия Томанюка

У Введенському монастирі столиці 22 березня відзначили день пам'яті преподобної Димитри Київської.

З 2008 року, після причислення засновниці обителі до лику святих, в день Сорока Севастійських мучеників, святкується пам'ять прп. Димитри.

1

Божественну Лиургию, а потім Хресний хід з мощами подвижниці, очолив намісник Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел.

Відео дня

Після читання Святого Євангелія митрополит Павел звернувся до віруючих зі словами проповіді про те, що життя християнина - це постійна війна з ворогом роду людського. І потрібно завжди бути на сторожі.

1

Коли у людини все добре, то ім'я Ісуса Христа сповідується без страху. Але випробування можуть похитнути віру, і часто люди забувають про Бога.

Саме молитва, як невід'ємна частина посту, зміцнює людину на життєвому шляху. Через пост людина, завдяки слухняності Церкви, підноситься над пристрастями, бачить в кожній людині образ Божий. Тому, за словами прп. Іоанна Лествичника, піст і молитва - це два крила, які піднімають людину на духовні висоти.

Висохле без молитви серце не здатне зробити жодного істинно доброго діла, бо з серця виходить тільки те, що воно вмістило. У такому стані у нього не виходить поділитися благодаттю з іншими. Тільки через молитву відкривається краса посту й помірності, які прикрашають людину.

Владика Павел сказав про те, що Церква - це духовна скарбниця, в якій зберігається все, що необхідно для спасіння. Насамперед - віра, яка дає силу встояти перед спокусами і самою тимчасовою смертю. Святі мученики Севастийские своїм свідченням віри підтвердили слова Господа: «Якщо хто хоче йти за Мною, хай зречеться самого себе, і візьми хрест свій і йди за Мною» (Мт. 16:24). І той, хто боявся смерті, одразу зустрівся з нею, а мученики ж вистояли як адаманти для життя вічного.

Митрополит Павел навів приклад істинного послуху: у цей день вшановується пам'ять засновниці Введенської обителі прп. Димитри. Вона також зазнала безліч випробувань, але встояла.

Владика Павел побажав, щоб Господь сподобив усіх присутніх у цей день на богослужінні перебувати завжди в Церкві, щоб врятуватися для вічного життя.

За матеріалами сайту Києво-Печерської лаври