22 березня, у день пам’яті преподобного Іоанна Ліствичника та 40 мучеників Севастійських, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію у Києво-Печерській лаврі.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словами проповіді про важливість прикладу віри і терпіння Севастійських мучеників для християнина.

Відео дня

Наголосивши, що кожна неділя Великого посту присвячена пам’яті окремих святих чи подій церковного життя, які укріпляють православних християн у несінні посильного подвигу, Його Блаженство зупинився на трудах і вченні преподобного Іоанна Ліствичника.

"Цей святий навчає нас як за допомогою чеснот християнин повинен здійматись від сили до сили щаблями, ступенями духовної досконалості — від смирення до любові", - зазначив Блаженніший.

"Ця ліствиця, якою нам належить здійнятись, стоїть перед кожним із нас, і більшість із нас здіймається нею все життя. Але є люди, які долають її за коротший час, сподобляючись духовної досконалості і Небесного Царства. Серед них — сорок севастійських мучеників, чию пам’ять сьогодні також вшановує Свята Церква", - сказав Предстоятель.

Блаженніший Митрополит Онуфрій нагадав житіє цих святих і побажав кожному слідувати прикладу цих святих у християнській ревності та дотриманні святих церковних традицій.

"Якщо Господь застане нас хоча б тільки на першому щаблі нашої ліствиці, але ми будемо намагатись здійнятись на вищу, то є надія, що Господь прийме і благословить наші зусилля – є надія на спасіння. Нехай Господь допомагає нам, і молитвами святих севастійських мучеників нехай пошле душевний мир, любов до Бога і в Бозі — любов один до одного, щоб у нашій країні припинила проливатись кров і закінчилась війна", - підсумував Архіпастир.

За Літургією була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

За матеріалами офіційного сайту УПЦ