1

Керуючий справами УПЦ і ректор київських духовних шкіл митрополит Бориспільський, Броварський Антоній назвав основні орієнтири, які дає Церква тим, хто вступив на шлях Великого посту.

Це слова з стихири, яка співається в перший день Великого посту: «…истинный пост есть злых отчуждение, воздержание языка, ярости отложение, похотей отлучение, оглаголания, лжи и клятвопреступления.  Сих оскудение, пост истинный есть, и благоприятный».

1

Про це владика Антоній сказав в архіпастирському слові 25 лютого, після читання Великого канону прп. Андрія Критського в храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських у Києво-Печерській лаврі.

Відео дня

Митрополит Антоній назвав пост каяттям, а каяття є порятунком. Тому слова Спасителя: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне» (Матв.4:17) звучать і пронизують століття, досягаючи душі кожної боголюбивої людини. Бо без каяття немає християнської віри.

1

Події, що описуються в каноні, дуже далекі від сучасної людини, біблійні образи і духовні переживання близькі і зрозумілі людям і нині. Священне Писання не тільки і не стільки історія вибраного народу, скільки літопис людської душі, яка падає і встає, грішить і кається.

Владика нагадав, що первозданній людині було дано для життя все, але вона захотіла стати богом без Бога, в підсумку втративши даровану Господом прихильність, і у світі запанував гріх.

Але каяттям є можливість повернутися в Отчий дім, щоб успадкувати радість, яку Бог приготував тим, хто любить Його. Людина повинна відмовитися від гріха, щоб бути здатною прийняти цю радість.

За матеріалами офіційного сайту Києво-Печерської лаври

Фото: сайт КДАіС