Трапезный храм Киево-Печерской лавры, 21 февраля 2015 г. / Фотолетопись.

Заупокійна молитва за жертви Майдану і АТО - наш заклик негайно зупинити кровопролиття (репортаж з Київської лаври)

23:44, 21.02.2015
5 хв.

На заупокійній літії, яку було звершено в суботу, 21 лютого, Трапезний храм Києво-Печерської лаври був повний.

Вшанувати пам'ять загиблих під час кривавих подій минулого року на Майдані і багатомісячного військового конфлікту на сході України прийшли настоятелі і священики столичних храмів, студенти Київської духовної академії і семінарії.

Читайте також: У Києво-Печерській лаврі молились за загиблих на Майдані Незалежності та за всіх, хто загинув на війні

Відео дня
Трапезный храм Киево-Печерской лавры, 21 февраля 2015 г. / Фотолетопись.

Зібралося кілька сотень мирян: сім'ї вимушених переселенців з Донбасу, сестри милосердя, волонтери, православні християни з Києва і всієї України.

- Ми прийшли помолитися за всіх, кого більше немає з нами, - біженка з Луганська Наташа, з якою ми поспілкувалися напередодні богослужіння, не могла приховати сліз. - І цією молитвою нагадати живим про трагедію, в якій живе наша країна. За час протистояння в нашому місті загинуло дуже багато людей, в тому числі і наших знайомих. Те, що сьогодні відбувається, те, що почалося рік тому, - це дуже суворий іспит на людяність, мудрість, великодушність...

Заупокійну літію в пам'ять про загиблих очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Читайте також: Щодня робіть милосердні вчинки в пам'ять про загиблих на війні - Предстоятель УПЦ

Його Блаженство звернувся до присутніх з архіпастирським словом.

- Рік тому, саме в такий зимовий день, Майдан став останнім притулком для сотень наших співвітчизників. Ця сотня стала початком цілого моря жертв. Кров наших братів і сестер волає до неба про мир в нашій багатостраждальній державі. Якими б ни були причини військових конфліктів, для християнина вони завжди братовбивчі, оскільки всі ми - брати і сестри, які мають одного Отця Небесного, - нагадав Блаженніший.

- Православна Церква не розділяє людей за тими ознаками, за якими вони самі себе ділять на землі - перед Господом рівні всі, бо всі ми були викуплені дорогою ціною крові Ісуса Христа. Ким би не були загиблі, заупокійна молитва про них - це наш заклик негайно зупинити війну! - підкреслив архіпастир.

1

Його Блаженство нагадав присутнім про майбутній Великий Піст.

- Кожному з нас треба присвятити час духовному подвигу. Закликаю всіх вірних Української Православної Церкви щодня творити справи милосердя в пам'ять про наших загиблих братів і сестер! - завершив своє слово Блаженніший.

За словами нашої співрозмовниці - біженки Наташі, - витримати випробування, що випали на її долю, допомагає лише молитва.

- Ми з трирічною донькою вибралися із зони лиха ще влітку, коли почалися активні обстріли і по кілька днів не можна було виходити з підвалів, - пригадала дівчина.

- Поїхали буквально останнім поїздом, піднімалися в вагон під обстрілом... Серце, звичайно, розривається за рідних. У мене там залишилися мама, тато, чоловік, який служить в АТО. Кожну хвилину молюся за них. Війна, біда перетворили мою душу в одну велику рану, але і зміцнили віру. Я звернулася до Господа, до молитви, і тільки це дає сили витримувати і жити далі. Я молюся, щоб ми не забули, яку ціну довелося заплатити Україні за цей рік, і щоб в країні скоріше настав мир, - каже Наталя.

1

Випробування, що випало на долю України і українців, в повній мірі поділяє Українська Православна Церква, зазначив у коментарі голова Синодального інформаційного відділу єпископ Климент (Вечеря). Сьогодні народ все більше йде в храми - за духовною підтримкою і опорою.

При всіх єпархіях Української Православної Церкви створені особливі центри, які надають соціальну, духовну, психологічну підтримку всім, хто потрапив у біду, - розповів владика Климент.

1

- Особлива величезна відповідальність лежить на п'яти єпархіях в Донецькій і Луганській областях. Їх єпископи і сотні священнослужителів - незважаючи на те, що постійно знаходяться під обстрілом - не залишають свою паству.

Храми стають притулком для тих, хто позбувся даху над головою, і бомбосховищами. У церковних трапезних харчуються сотні людей, монастирі опікають дітей, які залишилися без батьків. Богослужіння проходять по всьому Сходу України.

Навіть якщо в храм ходить один парафіянин - богослужіння там відбуваються.

У ці дні у всіх храмах УПЦ проходять заупокійні служби. Наша заупокійна молитва - це заклик до всього світу про мир на українській землі, - завершив глава Синодального інформаційного відділу єпископ Климент.

Читайте також: УПЦ започаткувала програму адресної допомоги постраждалим внаслідок воєнних дій ”Місія милосердя і примирення”

Світлана Голландс - для Центру інформації УПЦ.

Фото: Синодальний інформаційний відділ УПЦ, Центр інформації УПЦ.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся