Посол Республіки Сербія в Україні пан Раде Булатович

Збройне протистояння в Україні не викликане жодними міжрелігійними чи міжетнічними непорозуміннями, як це було у Сербії, і від того є ще важчим. Таку думку висловив Посол Республіки Сербія в Україні пан Раде Булатович 12 лютого на зустрічи з керуючим справами Української Православної Церкви митрополитом Бориспільським і Броварським Антонієм у Києво-Печерській лаврі.

Булатович підкреслив, що війна на території України для нього особисто є другою у його житті військовою трагедією після громадянської війни у колишній Югославії.

«Ми подібне пережили в Сербії, і сьогодні ми вдруге переживаємо це разом з вами», – підкреслив пан Посол. 

Відео дня

Водночас, пан Посол відзначив, що український народ – братський народ для сербів, а також позитивно відгукнувся про позицію та заяви Папи Римського Франциска щодо подій в Україні.

Пан Булатович також подякував владиці Антонію, як ректору Київських духовних шкіл, за прийняття на навчання студентів із Сербії.

Митрополит Антоній розповів гостю про традиційно теплі стосунки між єдиновірними українським та сербським народами. Як ректор Київських духовних шкіл, митрополит Антоній згадав про те, що багато сербів навчалось в Києві і згодом ставали священиками, архієреями і навіть Предстоятелями Сербської Православної Церкви. 

Торкнувшись сучасного становища в Україні, владика Антоній зокрема позитивно оцінив грудневу заяву Міністра закордонних справ Сербії Івіци Дачича, в якій сербський високопосадовець підтримав територіальну цілісність України.

Керуючий справами УПЦ також профнформував пана Посла про численні випадки порушення прав віруючих, розповівши про силові захоплення та спроби підпалів храмів Української Православної Церкви. Особливу увагу було акцентовано на спробах деяких сил розпалити в середині держави певний міжконфесійний конфлікт, що могло б стати великою небезпекою для українського суспільства в часи глибокої кризи.

Дипломатичному представнику Сербії, що з 1 січня 2015 року перейняла головування в ОБСЄ, були передані відповідні інформаційні матеріали, що свідчать про порушення прав віруючих УПЦ.

По завершенні зустрічі сторони обмінялися пам’ятними подарунками.

За матеріалами офіційного сайта УПЦ