м

Опубліковано раніше невідомий лист святителя Феофана Затворника (1815 - 1894). Свій духовно-повчальне лист святий адресував настоятельці Успенського жіночого монастиря монахині Клеопатрі (Марфі Климовій).

"Лист справжній і написаний владикою Феофаном від руки. Складений подвійний аркуш пожовклого від часу паперу в невеликому конверті зберігався до теперішнього часу з 1888 року",- повідомляє РИА Новости.

"Страх Божий - головне. Коли він приходить, то, як добрий господар, все по-своєму облаштовує в душі. Є він у Вас? Якщо є, дякуйте Богові, і зберігайте його; а ні - розбудіть його, бо він у дусі нашому міститься, і якщо не проявляється, то на нашу неувагу ", - йдеться в листі.

Відео дня

За словами святителя, для підтримки в собі страху Божого, необхідно "тримати невідступно пам'ять про смерть і суд".

Феофан Затворник (у миру Георгій Говоров) - богослов, публіцист і проповідник РПЦ. Будучи єпископом Володимирським, він в 1866 році подав до Синоду прохання звільнити його на спокій і визначити йому перебування у Вишенській Успенській пустелі.

Прохання його задовольнили, він відмовився від пропозиції очолити Московську кафедру і після Великодня 1872 року святий зачинився в окремому флігелі, де було облаштовано домову церкву, щодня служив у ній літургію і присвятив весь свій час науковим, літературним та перекладацьким працям.

Канонізували святителя Феофана в 1988 році на Соборі РПЦ, присвяченому 1000-річчю хрещення Русі.