р

За участю двох Католикосів Вірменської Апостольської Церкви - Патріарха-Католікоса всіх вірмен Гарегіна II і Католикоса Великого Дому Килікійського Арама I - у Вірменії пройшла офіційна церемонія оголошення Всевірменський декларації до 100-ї річниці геноциду вірмен в Османській імперії. Усі заходи, приурочені до цієї дати, будуть проходити згідно даної декларації, повідомляє Благовест-Инфо.

Документ був зачитаний президентом Вірменії Сержем Саргсяном 29 січня біля вічного вогню в Меморіальному комплексі пам'яті жертв трагедії "Ціцернакаберд".

Виступаючи перед присутніми Католикос всіх вірмен Гарегін II нагадав, що у квітні, напередодні Дня пам'яті жертв геноциду, Вірменська Апостольська Церква проведе чин причислення до лику святих 1,5 млн вірмен, убитих у роки геноциду в Османській імперії.

Відео дня

Оригінал зачитаного президентом Вірменії документа був зданий на зберігання до Музею-інституту геноциду вірмен. Один його примірник буде направлений генеральному секретарю Організації Об'єднаних Націй, а інший переданий до Національного архіву Республіки Вірменія.

У декларації міститься заклик до Турецької Республіки визнати і засудити вчинений Османською імперією геноцид вірмен, що могло б стати важливою вихідною точкою для процесу історичного примирення вірменського і турецького народів.