з

25 січня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій під час Божественної літургії в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської лаври після прочитання Святого Євангелія звернувся до пастви зі словами проповіді.

В ній він охарактеризував сучасний стан суспільства як такий, при якому ворог людського спасіння робить спроби «освятити» людські бажання, внаслідок чого людина намагається поневолити Творця собі. Зокрема, Його Блаженство сказав: «Подекуди ми визнаємо Бога і вважаємо, що лише за це Бог є нашим боржником і змушений виконувати всі наші бажання». Якщо ж так, то постає питання: “Чи бачили ж ми Бога?”

На прикладі євангельського Закхея Блаженніший владика підкреслив, що свідомо визнавати Боже буття, споглядати Бога в своєму житті може лише та людина, яка відчуває розкаяння за свої гріхи.

Відео дня

Закхей на ділі засвідчив свою рішучість бачити Христа, бо був малого зросту і не посоромився злізти на дерево. Що ж символізує це дерево? Воно є символом духовних зусиль, які прикладає людина — піст, утримання не лише від зайвих тілесних потреб, а й бажань, думок, відчуттів.

«Тому Свята Церква, готуючи нас до Великого посту, нагадує нам про Закхея і закликає всіх, хто ще не бачив Бога: Зійдіть на це дерево посту, можливо не за перший раз вдасться досягнути певної висоти, щоб побачити Бога, але це неодмінно відбудеться — на другий чи третій раз. Головне тільки, щоб людина не відчаювалась у своєму бажанні побачити Господа».

Офіційний сайт Української Православної Церкви