Голова Святошинської РДА Ілля Сагайдак 18 січня на своїй фейсбук-сторінці допустив образливі висловлювання на адресу 79-річного настоятеля київського храму Зачаття пророка Іоанна Хрестителя прот. Адама Кучмія та закликав відібрати цей храм у релігійної громади і передати УПЦ КП.

Цей самий заклик представник столичної державної влади повторив у своєму інтерв’ю, яке опублікувало інтернет-видання «Gazeta.ua». 

Відео дня

На офіційному сайті УПЦ розміщено коментар Церкви щодо цієї події.

"Свою позицію він (Сагайдак. - ред.) обґрунтував вимогою громади, проте не пояснив, якої саме, адже сотні парафіян храму Зачаття пророка Іоанна Хрестителя висловили обурення неприхованим закликам до розпалення міжконфесійної ворожнечі із вуст державного посадовця. Їх стурбованість викликають листівки з підбуренням до застосування сили проти представників релігійної громади, що після висловлювань Сагайдака були розклеєні невідомими у Святошинському районі столиці", - йдеться у коментарі.

В УПЦ вважають, що приводом для закликів відібрати храм у громади УПЦ, яка будувала його майже 25 років, стала інформація у ЗМІ про відспівування прот. Адамом Кучмієм киянина, який загинув у АТО.

Конфлікт почався з того, що "Сагайдак зрозумів, що священик «вчинив скандал, порушуючи ритуал». Він активно виявляв своє обурення тим, що священик завершив відспівування біля будинку покійного та не поїхав на кладовище". 

В УПЦ пояснюють, що батькі загиблого є парафіянами того храму, настоятелем якого багато років є отець Адам. До цієї ж церкви за життя ходив і їх син Роман. Саме батьки обговорили зі священиком всі обставини похорону. Мати загиблого Романа Корзуна, Тетяна Володимирівна Корзун, зробила письмове звернення про те, що немає ніяких претензій за звершення відспівування отцем Адамом, який є духівником всієї її родини.

В УПЦ звертають увагу на той факт, що 19 січня, як свідчить технічний запис на сторінці Фейсбук, Сагайдак прибрав із розміщеного ним днем раніше тексту, лайливі слова на адресу прот. Адама Кучмія.

За повідомленням офіційного інтернет-порталу Святошинської в м. Києві РДА 21 січня Ілля Сагайдак провів зустріч з вікарієм Київської Митрополії УПЦ, єпископом Васильківським Миколаєм.

Як повідомляється, метою зустрічі стало з’ясування обставин конфлікту, що виник під час поховання військовослужбовця Романа Корзуна.

Сагайдак запевнив, що виступатиме за недопущення будь-якого міжконфесійного конфлікту на теренах району.

"Це запевнення дає привід сподіватися, що в майбутньому представники Святошинської районної влади спочатку будуть з’ясовувати обставини, а вже потім робити відповідні заяви", - йдеться у повідомленні УПЦ.

Фото: http://predtecha.kiev.ua/