Керівник патріаршої прес-служби диякон Олександр Волков.

У Руській Православній Церкві не виключають можливості відвідування патріархом Кирилом України в 2015 році, а також сподіваються, що саме нинішній рік зможе примирити народи обох країн, заявив в інтерв'ю РІА Новини керівник патріаршої прес-служби диякон Олександр Волков.

У 2015 році виповнюється 1000 років від дня смерті святого рівноапостольного князя Володимира.

Зокрема, в Москві на Воробйових горах до 28 липня - день хрещення Русі, планується встановити пам'ятник князю Володимиру.

Відео дня

Відповідаючи на питання, чи не планує патріарх Кирил відвідати в дні торжеств і Україну, Олександр Волков зазначив, що така ймовірність не виключається.

"Поживемо - побачимо. Патріарх зазначав, що для нього сильним болем стало те, що в 2014 році він був позбавлений можливості відвідати Україну. Святіший звик відвідувати єпархії України, молитися разом зі своєю українською паствою, яка завжди зустрічала його з радістю і сльозами на очах. Зрозуміло, що в силу поточного стану речей говорити про щось конкретне зараз передчасно. Але ми молимося Богу про те, щоб в осяжній перспективі Патріарх зміг знову приїхати до своєї української пастви", - сказав Олександр Волков.

На думку представника РПЦ, майбутні урочистості можуть сприяти і примиренню народів Росії і України.

"Вся Руська Церква розраховує на те, що це святкування стане початком збирання камнів на Україні. Тому що неможливо перебувати в тому жахливому протистоянні та ненависті щодо один до одного, коли наші народи згадують 1000-річчя від дня кончини святого", - підкреслив співрозмовник агентства.

Олександр Волков також нагадав, що хочуть того політики України чи ні, але особистість князя Володимира як "фігуру, яка об'єднує наші країни", з підручників історії викреслити "неможливо". Як і неможливо, на думку керівника патріаршої прес-служби, "забути і те, що ми згадуємо тисячу років нашого спільного братнього життя".

РИА Новости