Фото

В ніч з 25 на 26 грудня відбулося захоплення двох храмів Рівненської єпархії УПЦ: в селі Бадівка Острозького благочиння та в селі Птича Дубенського благочиння.

Про це "УНІАН-Релігії" повідомили у інформаційному відділі УПЦ.

Віруючи цих парафій кілька разів перекривали трасу Київ-Чоп, проте акція поки залишилася безрезультатною.

Відео дня

Одночасно цієї ж ночі відбулася спроба захоплення храму у селі Повча Рівненської області. "Не дивлячись на силовий натиск, парафіяни змогли відстояти свій храм", - повідомляють в УПЦ. Але, як зазначають у Рівненській єпархії, ситуація накаляється.

Як повідомляє рівненський сайт "Все – сайт чесних новин", цитуючи секретаря Рівненської єпархії УПЦ отця Віталія, "на Рівненщині невідомі люди захопили дві церкви".

"На даний час невідомі люди захопили два храми – Свято-Успенський храм у селі Птича та церкву Рівнеапостольної Марії Магдалини в селі Бадівка у Острозькому районі. Це було здійснено за сприяння радикально-націоналістичної організації, поки що не знаю якої саме, це були молодики у чорних балаклавах. Парафіяни у знак протесту перекрили трасу. У нас є всі відповідні документи, що посвідчують право власності на церкви. Якщо парафіяни звернуться до суду  і правда буде на їх стороні, тоді ми не заперечуватимемо. На сьогоднішній день ми не просто хочемо повернути храми, а й звернутись у відповідні органи, які б покарали винних у силовому захопленні церков, - повідомив отець Віталій.

В свою чергу прес-секретар УПЦ КП Василь Рудніцький повідомив, що "ніхто храми не захоплював, люди просто прийшли помолитися".

"Громада зайшла у свій храм помолитися, адже церква належить громаді. Ми будуємо свій дім і маємо право там жити. Я не маю інформації, що це люди в балаклавах захопили храми, я знаю, що це звичайні віряни прийшли помолитися", - розповів Василь Рудніцький.

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ Микола Данилевич на своїй сторінці у Фейсбук написав "щодо коментаря секретаря Рівненської єпархії УПЦ КП, то мене милує його фраза, що ніби-то нічого незвичайного, просто люди прийшли зранку в церкву помолитися".

"В селі? В 6 годині ранку? І це не Різдво і не Пасха. З болгарками, зрізали замки, бо так вже хотілось помолитися. Я дуже це розумію, бо сам родом з села. Браво! Приємно, що в нас по селах такі віруючі люди і так гаряче хочуть молитися", - звернув увагу Микола Данилевич.