1

Священний Синод Української Православної Церкви звернувся до Президента України Петра Порошенка у зв'язку з кризовою ситуацією ситуацією в українському суспільстві.

Звернення за підписом предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія розміщено на офіційному сайті Синоду Церкви.

У ньому наголошується, що в ході ескалації конфлікту в Донбасі у 2014 році постраждали 86 храмів, дев'ять з яких - знищено, тому звернулися проханням до глави держави «забезпечити належне і неупереджене розслідування наведених фактів».

Відео дня

Один з останніх інцидентів стався 18 грудня, коли в селищі Піски Ясинуватського району Донецької області невідомими особами, які були одягнені у військову форму була пограбована заміська резиденція Донецької єпархії.

«Як повідомляють у своїх рапортах правлячі архієреї Донецької, Луганської, Горлівської, Сєверодонецької і Ровеньківської єпархій, на сьогодні в результаті бойових дій знищено 9 храмів Української Православної Церкви. Ще 77 храмів отримали ушкодження», - уточнює в заяві Синод УПЦ.

Відзначається, що в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) - «на території Донецької та Луганської областей діють п'ять єпархій, до складу яких входить понад 1 100 храмів і 17 монастирів, тут звершують служіння близько 1 100 священнослужителів та понад 350 ченців».

Крім того, Синод УПЦ Порошенко звернув увагу на ситуацію і в інших регіонах України.

«З жалем мусимо констатувати, що в останні місяці мали місце неодноразові спроби порушити міжконфесійний мир в Україні. Зокрема, у Київській, Львівській, Тернопільській, Волинській та Рівненській областях здійснено спроби захоплення парафій Української Православної Церкви на користь так званого Київського патріархату, - наголошується в заяві. - В даний час захоплено 14 парафій нашої Церкви. Ще на шести приходах зберігається вкрай напружена ситуація».

«На жаль, порушення чинного законодавства України стосовно громад Української Православної Церкви, як правило, відбувається з мовчазної згоди органів місцевої влади, а іноді навіть за їх ініціативою», - заявляє Синод УПЦ.

«Коментарі»