1

Українська Православна Церква причислила до лику святих останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського. 

Як повідомляєітся в Журналах від 23 грудняСвященний Синод  розглянув рапорт голови Синодальної Комісії з канонізації святих архієпископа Херсонського і Таврійського Іоанна і благословив місцеве прославлення та шанування в межах Запорізької єпархії останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського (+1803).

Також було затверджено проекти тропаря, кондака, молитви Святому та його іконописне зображення.

Відео дня

Пам’ять праведного Петра Калнишевського звершуватимиться 13 листопада, в день його преставлення.

Довідка "УНІАН-Релігії"

Петро Калнишевський народився у 1691 році в слободі Пустовійтівка на території нинішньої Сумської області. Понад 10 років керував запорізьким козацтвом. У російсько-турецька війні 1768-1774 років брав участь в операціях поблизу турецької фортеці Хаджибей (нині - територія Одеси).

Був удостоєний вищого ордена Російської імперії - Андрія Первозванного і звання генерал-лейтенанта. Проте вже в 1775 році імператриця Катерина ІІ наказала знищити Запорізьку Січ, а самого Петра Калнишевського взяти під арешт.

Кошового було заслано в Соловецький монастир, де він провів близько 26 років замурованим в казематі розміром два на один метр.

Після помилування імператора Олександра, у віці 110 років, Петро Калнишевський не захотів повертатися на батьківщину і залишився в монастирі, де помер у віці 112 (113?) років. Похований поруч з будівлею монастиря. Згідно з дослідженнями історика та письменника Данила Кулика, прямим нащадком кошового Петра Калнишевського є Віктор Ющенко.