Священний Синод Української Православної Церкви 23 грудня припинив діяльність Ужгородської Української Богословської Академії імені святих Кирила і Мефодія (УУБА) (Журнал № 94).

Також Синод ухвалив вважати недоцільним визнання УУБА вищим духовним навчальним і науковим закладом Української Православної Церкви.

При розгляді кандидатів у рукоположення в священний сан єпархіальним архієреям сказано враховувати, що диплом УУБА не відповідає диплому вищого духовного навчального закладу Української Православної Церкви.

Відео дня

Питанням подальшого навчання студентів УУБА займеться Навчальний комітет при Священному Синоді.

Священний Синод УПЦ також постановив заборонити у священнослужінні колишнього ректора УУБА, клірика Мукачівської єпархії Української Православної Церкви архімандрита Віктора (Бедя).

Як повідомляється в Журналах Священного Синоду УПЦ, дане рішення прийнято у зв'язку з невиконанням рішення від 19 червня 2014 (в журналі №25), введенням в оману священноначалія, а також за самоуправство, розповсюдження завідомо неправдивої інформації та порушення присяги священнослужителя (на підставі 15, 39 правил святих апостолів , 10 правила IV Вселенського Собору, 17 правила Трульського Собору і 5 правила Антіохійського Собору).