д

У підмосковному Абрамцево відкрилася після реставрації церква Спаса Нерукотворного, яку прикрашають роботи Рєпіна, Васнєцова, Врубеля та інших видатних руських художників. Про це повідомляє ТАСС.

Вчений секретар музею Галина Кочінова пояснила, що церква Спаса Нерукотворного - унікальний приклад творчої співдружності Іллі Рєпіна, Василя Полєнова, Віктора Васнєцова, Михайла Врубеля, Марка Антокольського, Миколи Неврєва та інших учасників Мамонтовського гуртка. Будівництво храму об'єднало їх у спільній творчості, результатом якого стало народження національно-романтичного напряму руського модерну.

В абрамцевській церкві знаходиться оригінальний художній іконостас, куди увійшли ікони "Спас Нерукотворний" Рєпіна, "Микола Чудотворець" Неврєва, "Сергій Радонезький" і "Богоматір" Васнєцова, "Благовіщення" Полєнова та інші.

Відео дня

Початковий проект церкви створив Василь Полєнов. Прообразом для нього послужив храм Спаса на Нередице XII століття під Новгородом. Храм був зведений у підмосковному маєтку Сави Мамонтова в 1881-1882 роках.

На відміну від будівель еклектичного стилю, абрамцевська церква - тонка стилізація під старовину, гармонійно поєднує в собі елементи різних шкіл середньовічної архітектури.