1

Митрополит Донецький і Маріупольський УПЦ Іларіон звернувся до президента України Петра Порошенка з проханням взяти під особистий контроль розслідування збройного пограбування невідомими особами скиту Свято-Іверського жіночого монастиря на честь Турковицької ікони в селищі Піски Ясинуватського району Донецької області, що відбулося 18 грудня.

Текст відповідного звернення розміщений на офіційному сайті Донецької єпархії УПЦ.

Зокрема, митрополит Іларіон повідомляє про те, що 18 грудня, близько 10.30 на територію монастирського скиту в селищі Піски увірвалися озброєні люди. Вони вимагали відкрити будівлю резиденції Донецької єпархії та господарсько-побутовий корпус. У двох черниць і сторожа забрали паспорти, мобільні телефони, після чого їх закрили в корпусі.

Відео дня

"У скит через кілька годин приїхали співробітники Донецької єпархії. Там вони побачили, що в'їзні ворота відчинені навстіж, вбита, мабуть, з вогнепальної зброї, сторожова собака, і на грунті і асфальті видно багато слідів від коліс великого автомобіля. Співробітники єпархії знайшли черниць і сторожа замкнутими в корпусі скиту і звільнили їх", - повідомляє митрополит Іларіон.

Також у листі-зверненні повідомляється про пограбування єпархіальної резиденції.

"Украдені цінні речі, ікони, оргтехніка, кухонні набори, предмети столового побуту та багато іншого", - йдеться в документі.

За фактом нападу і пограбування подано заяву до Червоноармійського районного відділу міліції.

Митрополит Іларіон у своєму зверненні уточнює, що територія селища Піски Ясинуватського району Донецької області, де розташований скит Свято-Іверського жіночого монастиря знаходиться на території, підконтрольній Збройним силам України. На території скиту знаходиться загородня резиденція, де свого часу зупинявся покійний Блаженніший митрополит Володимир.

"В силу обставин, що склалися, змушений звернутися до Вас, пане Президенте, як до Гаранта прав і свобод громадян України, а також як до Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України... Прошу Вас взяти під особистий контроль розслідування скоєного злочину, щоб були знайдені винні, а також Святині і майно скиту Свято-Іверського жіночого монастиря на честь Турковицької ікони Божої Матері в селищі Піски Ясинуватського району Донецької області", - просить у листі-зверненні митрополит Іларіон.