в

У день пам’яті святого апостола Андрія Первозванного, під час Божественної літургії в соборі Різдва Христового на Лівому березі столиці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звернувся до пастви зі словами проповіді.

Предстоятель згадав подвиг святого апостола, його шлях до країн Причорномор’я, де він проповідував Христове вчення, та відвідання святим Андрієм Первозванним київських гір, які він благословив і передрік, що на них «засяє благодать Божа і Його слава примножиться».

Розповідаючи про історію поширення слова Христового на Русі, Блаженніший Онуфрій зазначив: «Сівач кидає насіння в землю і не відразу приходить із серпом; він чекає, доки насіння проросте і дасть свій плід. Так буває і зі словом Божим: воно падає на грунт людського серця і дає у свій час щедрі плоди, тільки щоб ця земля була доброю, виораною, щоб не була вона наповнена терням ані злобою чи ненавистю, які не дають насінню пускати глибоке коріння». Добра ж земля, за словом Предстоятеля, буває в тих людей, які живуть по своїй совісті, а не за тлінними законами світу цього.

Відео дня

Його Блаженство порівняв насіння сівача зі словом Божим, яке вкинув святий апостол Андрій Первозванний у родючу землю Київської Русі. «Віра стверджується через дві заповіді – возлюби Господа Бога свого і возлюби ближнього свого, як самого себе. Якщо все вчення, яке записане у Святому Євангелії і в Біблії сконцентрувати і зтиснути, то суть цієї об’ємної книги вміститься в цих двох заповідях». Підкреслюючи їх тісний зв’язок, Блаженніший владика підкреслив: «Не буває любові до ближнього, якщо в людини немає любові до Бога. Божественна любов – це жертовна любов, а якщо людина не знає Бога, то вона й не здатна на пожертву».

Прес-служба Української Православної Церкви