1

У день пам'яті святого благовірного князя Олександра Невського, 6 грудня, Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму св. Олександра Невського в Калінінграді та очолив Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після закінчення Літургії Предстоятель звернувся до віруючих із проповіддю.

"...Святий благовірний князь Олександр Невський зробив все для того, щоб жодне нашестя з заходу не завершилося перемогою...

Ми, звичайно, почитаємо святого благовірного князя не тому, що він був прекрасним дипломатом або полководцем. Ми його почитаємо як святого Божого угодника. І виникає питання: а в чому ж проявилася його святість? Адже він не творив чудес, не був церковним учителем. Він був державним діячем — так, успішним полководцем і мудрим дипломатом, — але хіба цього достатньо, щоб стати святим? Зовсім ні. І ось для того, щоб зрозуміти душу благовірного князя і побачити в ньому безсумнівну святість, потрібно згадати про те, що він, прекрасно розуміючи, які загрози стоять перед країною, у тому числі і зі сходу від Орди, яка в той час панувала над країною нашою, робив усе для того, щоб захистити свій народ від смерті.

Відео дня

Це роблять багато правителів і багато дипломатів. Зазвичай це пов'язано з тим, що народ, бачачи ці добрі зусилля державних діячів, відповідає їм повагою, вдячністю, довірою і навіть шануванням. А святого благовірного князя Олександра Невського багато хто на Русі не шанував, бо він в ім'я порятунку народу і країни добровільно прийняв на себе ганьблення, як приймали на себе ганьблення юродиві люди, яких штовхали ногами, на яких плювали і яких називали божевільними. Вони свій розум, свою честь, свою людську гордість розпинали Христа ради.

Ось так само і святий благовірний князь розіп'яв свою гордість...

Чи можна собі уявити, як страждав благовірний князь? Будучи повністю відданим своєму народові, своїй вірі, Церкві, своїй землі, він приймав ганьблення від своїх, роблячи справи, які тільки й могли тоді врятувати наш народ. Можливо, тому такою любов'ю був оточений князь Олександр в останні роки свого життя. А помер він у сорок з невеликим років, повертаючись з Орди, і багато хто говорить, що помер не своєю смертю.

Він був богатир, красивий обличчям і потужний тілом. І те, що помер він на шляху до свого рідного града, було швидше за все ні чим іншим, як отруєнням його організму під час перебування в Орді. Так, принаймні, вважають багато вчених. І коли помер благовірний князь Олександр у місті Городці нинішньої Нижньогородської області, дивовижні слова сказав про нього святитель Кирил, митрополит Київський і всієї Русі, близька йому людина, духовний отець князя Олександра. Він сказав про те, що втратили того, кого не цінували, зайшло сонце, втратили великого правителя землі Руської...

Пройшли роки, десятиліття й століття, але пам'ять про святого благовірного князя не зникає в нашому народі. І якимось особливим чином ця пам'ять стала сильнішою і більш пронизливою в роки Великої Вітчизняної війни і потім наприкінці XX століття і на початку XXI століття, коли багато росіян зрозуміли, що князь Олександр Невський — це не просто герой, не просто великий правитель; це ім'я Росії, символ Росії, тому що все його життя було наповнене і стражданням, і радістю, і скорботою несумірною, і духовними перемогами, і перемогами земними..."

Повний текст проповіді тут

За матеріалами прес-служби Патріарха Московського і всієї Русі