Фото: pravlife.org

На останньому засіданні Священного Синоду був затверджений новий склад комісій Міжсоборної присутності Руської Православної Церкви. Як повідомив Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній в інтерв'ю порталу "Православ'я та світ" в оновленому складі владика очолив в Комісію з питань парафіяльного життя і парафіяльної практики.

"Особисте благочестя - це прихована особлива сфера, сфера особистого спілкування людини з Богом. Тут все дуже індивідуально. Водночас, існуючі правила відображают багатовіковий досвід церковного життя. Тому вони служать для кожної людини, що живе в Церкві, важливим орієнтиром".

На думку владики Антонія особливої уваги комісії вимагає сучасна покаянна дисципліна - звершення таїнства сповіді, і норми накладення єпитимії.

Відео дня

"Ми не маємо єдиного підходу до застосування древніх канонічних правил. Можна зустріти різні підходи", - пояснив митрополит.

Також владика відзначив важливість теми парафіяльного богослужіння.

"Це питання вже багато років викликає активні дискусії. У нас є Типікон, який наказує певний порядок богослужіння. Однак, як відомо, Типікон орієнтований на монастирське богослужіння. І окремого парафіяльного статуту у нас немає", - звернув увагу керуючий справами УПЦ.

"Мені неодноразово доводилося чути і від єпископів, і від священиків, і від простих мирян про те, що було б добре виробити саме парафіяльний богослужбовий статут. Про це ж говорять і члени нашої комісії. Питання це, дійсно, вкрай важливе. Але все ж, мені здається, що воно має вирішуватися спільно з комісією з питань богослужіння і церковного мистецтва", - підсумував церковний спікер.