д

28-29 листопада в Чернігові відбулася міжнародна наукова конференція «Русь і Афон: тисячоліття духовно-культурних зв'язків», присвячена 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні і 220-річчя кончини преп. Паїсія Величковського, - повідомляє портал «Руський Афон».

Відео дня

Ініціатором проведення конференції виступив Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні спільно з Чернігівським національним педагогічним університетом ім. Т.Г. Шевченко та Афонським інформаційним порталом «Afonit.Info».

Відкриття форуму відбулося 28 листопада - у день кончини преп. Паїсія Величковського (+28 листопада 1794 р.). Таким чином, організатори та учасники заходу вшанували пам'ять видатного афонського подвижника, церковно-культурного діяча і письменника, який залишив незгладимий слід у духовності та культурі народів Православного Сходу.

Привітання до учасників від імені Почесного Голови Міжнародного товариства «Друзі Афону», Його Королівської Високості Принца Уельського Чарльза, і від імені Президента Міжнародного товариства «Друзі Афону», Його Високопреосвященства Митрополита Калліста (Уера) Діоклейского зачитав доктор філософії Ніколас Феннелл.

т

Перед учасниками конференції виступили Блаженніший Христофор, почесний митрополит Чеських земель і Словаччини та голова Синодального відділу УПЦ архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука.

о

У конференції взяло участь близько 80 науковців з різних країн світу. Зокрема, свої доповіді на науковому форумі представили вчені з України, Греції, Росії, Великобританії, Франції, США, Німеччини, Польщі, Румунії, Молдови та інших країн. Крім того, завдяки організованій заочній формі участі на конференції, понад 30 учасників теж змогли представити свої стендові доповіді. З повною програмою форуму, переліком учасників та доповідей можна ознайомитися тут.

о

Робота конференції була розподілена на вісім секцій: Афонскі традиції в культурі та мистецтві; Афон за межами Афона: зв'язок Святої Гори з православною ойкуменою; Афон у житті та історії чернецтва; Вплив Афона на писемність і літературний процес; Життя і творчість прп. Паїсія Величковського; Афон в історії України; Афон у богослов'ї та філософії; Традиці паломництва на Афон.

На пленарному засіданні відбулася презентація останніх видавничих проектів Афонського Свято-Пантелеймонова монастиря, присвячених 1000-річчю давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон. Презентацію провів завідувач архіву, бібліотекою і музеєм Свято-Пантелеймонівської обителі отець Єрмолай (Чехія). Зокрема, він представив присутнім видані монастирем книги: «Каталог слов'яно-руських рукописів», що зберігаються в архіві та бібліотеці Афонського Свято-Пантелеймонова монастиря; «Афонський період життя архієпископа Василія (Кривошеїна) у документах»; «Духовна спадщина афонського старця Ієроніма (Соломенцова)».

На форумі були вперше представлені невідомі досі листи прп. Паїсія Величковського до Кошового отамана війська Запорізького Петра Калнишевського, виявлені в українських архівах фахівцями Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні, інформацію про маловідомий Афонський козацький скит «Чорний Вир», про спроби відтворення нового Русика при Зографськму монастирі в XVIII ст., цінні відомості про загублені архіви Афонського Свято-Іллінського скиту.

За словами організаторів, конференція була організована для обміну досвідом, системного й різнобічного обговорення, вивчення й популяризації спадщини, історії та ролі впливу Афона на розвиток духовності, культури, філософії, мистецтва і літератури народів Центрально-Східної Європи, значення Афона і його спадщини в міжкультурному й релігійному діалогу в даному регіоні, а також взаємовідносин і внеску народів Православного Сходу в загальну скарбницю Афону.

Проведення конференції в Чернігові обрано не випадково, адже саме з Чернігівщини був родом первоначальник давньоруського чернецтва преп. Антоній Печерський, який приніс його 1000 років тому зі Святої Гори Афон у землі Київської Русі. Саме в Чернігові ним були облаштовані за афонським статутом Болдіногорський Богородичний печерський монастир (Антонієві печери) і Єлецький Свято-Успенський монастир. Багато століть древні обителі Чернігова служили своєрідним духовним центром і сполучною ланкою між Святою Горою Афон і Київською Руссю, сприяючи поширенню православного чернецтва, афонської спадщини та духовного просвітництва по всій Русі. З Чернігівщиною тісно пов'язаний і початок подвижницької шляху преп. Паїсія Величковського. Крім того, у ХХ столітті з Черніговом було пов'язано служіння іншого видного подвижника - преп. Лаврентія Чернігівського, духовне становлення якого теж відбувалося під впливом відвідин Святої Гори Афон.

Захід пройшов у приміщенні Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченко. За результатами роботи планується видання наукової збірки матеріалів конференції.