Московский Свято-Данилов монастырь станет основной резиденцией Патриарха Московского и всея Руси Кирилла

Поява в Рівненській області меморандуму, що закликає до створення єдиної Української помісної православної церкви, свідчить про важкий стан, у якому сьогодні перебувають західні єпархії канонічної Української Православної Церкви.

Таку точку зору висловив голова Синодального інформаційного відділу Руської Православної Церкви (СІНФО) Володимир Легойда, повідомляє РИА Новости.

Як повідомлялося раніше, 13 листопада в Рівненській області прийняли документ, що закликає до створення єдиної Української помісної православної церкви.

Відео дня

Поряд з головою Рівненської держобладміністрації, представниками Київського патріархату і Української автокефальної православної церкви, а також Української греко-католицької церкви, бумагу підписали і два архієреї Української православної церкви Московського патріархату - митрополит Сарненський і Поліський Анатолій і митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій.

"Даний документ лише підтверджує те вкрай важке становище, в якому сьогодні перебувають єпархії і вірні чада канонічної православної церкви на Західній Україні. Цілком очевидно, що подібні документи підписуються під сильним політичним тиском", - вважає Легойда.

Раніше в УПЦ припустили, що документ був підписаний православними ієрархами "під тиском з боку розкольницьких структур".

В офіційному коментарі голови інформаційного відділу УПЦ єпископа Ірпінського Климента говориться, що "так званий Київський патріархат відкритою агресією розколює українське суспільство, намагаючись отримати дивіденди від складної політичної ситуації і народного горя".

Єпископ Климент назвав цинічними спроби Київського патріархату "за допомогою адміністративного ресурсу змусити єпископів УПЦ робити вигляд, що на Рівненщині відсутнє грубе порушення прав православних віруючих".

За його словами, "щодня на адресу Київської митрополії надходять звернення мешканців Полісся, Волині і Галичини, які позбавлені конституційного права на релігійні переконання".

У коментарі зазначено, що митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається до всіх віруючих із закликом берегти єдність і оберігати "передану нам через століття Помісну православну церкву від проявів агресії і розколу".

У Київській митрополії підкреслили, що на підписання цього меморандуму не було благословення священноначалія УПЦ.

У свою чергу, Володимир Легойда висловив здивування у зв'язку з присутністю на рівненському меморандумі підпису представника греко-католицької церкви України, назвавши це "канонічним нонсенсом".

"Якщо греко-католики декларують необхідність створення єдиної помісної церкви зі своєю участю, то, мабуть, перш за все, вони повинні заявити про припинення всілякого літургійного та канонічного спілкування зі Святим престолом, повинні перестати поминати папу римського за своїми богослужіннями. Інакше зовсім не зрозуміло їх участь у цьому процесі. Це канонічний нонсенс, абсурд", - додав представник РПЦ.