р

Патріарх Московський і всієї Русі закликав російську владу і ЗМІ не боятися використовувати слово "руський". Як повідомляє РИА Новости, предстоятель Руської Православної Церкви виступив на засіданні XVIII Всесвітнього російського народного собору вчора в храмі Христа Спасителя.

"Доля російського народу, його добробут, його цілісність, зрілість його самосвідомості повинні бути визнані ключовими факторами у збереженні духовної і політичної єдності Росії. Нехтувати цим сьогодні означає руйнувати державу, закладати міну сповільненої дії", - сказав патріарх.

Він зазначив, що подібні тенденції мали місце в сфері національної політики у 1990-ті роки, коли "групою вчених і політиків постулювалося штучне протиставлення руського і російського". "У той час чиновники отримували неафішовані вказівки: не використовувати у публічних виступах офіційних документах слово "руський" яке нібито ослаблює єдність нації. І сьогодні, на жаль, можна почути заяви про те, що російський народ неоднорідний, що його єдність є фікцією, а також - про існування нових, не відомих раніше націй, таких, наприклад, як "поморська", "козача" або "сибірська", - зазначив глава РПЦ.

Відео дня

Як вважає патріарх, за спробами виключити з ужитку слово "руський" проглядаються ідеї, які, за його словами, "вже давно довели свою безжиттєвість на Заході, де все сильніше звучать голоси, які закликають відмовитися від мультикультуралізму і теорії плавильного котла". Предстоятель Руської церкви відзначив, що, "навпаки, необхідно затверджувати право народів і релігійних громад на свою ідентичність".

"Таке право, безумовно, має і руський народ, навколо якого формується російська нація, російська цивілізаційна спільність. При цьому всі народи країни повинні мати можливість розкривати свою самобутність і мирно домовлятися про правила сумісного життя в рамках загальної багатонаціональної російської цивілізації", - заявив патріарх.

Він висловив надію, що зазначені підходи увійдуть в повсякденну практику центральних органів влади Росії, регіональних і муніципальних адміністрацій і стануть позицією ЗМІ.

"Щоб люди, які відповідають за питання національної політики, усвідомили, що руський народ є не просто повноправним, але найважливішим суб'єктом національних відносин в Росії та його національні інтереси не повинні ігноруватися, а з максимальною увагою враховуватися для досягнення гармонії з інтересами інших національних громад", - додав предстоятель.