то

В Успенській Києво-Печерській лаврі 2 листопада Божественну літургію у Великій церкви звершив митрополит Павел - намісник лаври.

Після читання Святого Євангелія митрополит Павел прокоментував притчу Господню про багача і Лазаря.

Митрополит наголосив, що на землі ми знаходимося в школі благочестя, де навчаються життя вічного. Але земне перебування мінливе і швидкоплинне. Сьогодні веселімося, а завтра може, не піднімемося з ліжка. В результаті повернемося в землю, з якої взяті (див. Бит.3:19). При цьому добро, яке залишається з нами у загробному житті - власні вчинки милосердя.

Відео дня

Владика Павло звернув увагу на останні слова притчі: «Якщо би хто і з мертвих воскрес, не повірять». Це місце було витлумачено, як пророцтво Ісуса Христа про Своє Воскресіння, яке дарувало віруючим невимовну радість.

Багато хто вірять у воскресіння? На це риторичне питання, митрополит відповів словами Спасителя: "Не бійся, мале стадо! бо Отець ваш благоволів отцю вашому дати вам Царство" (Лк.12:32).

Владика закликав пам'ятати, що якщо людина не вірить в Ісуса Христа, не приймає Його вчення, не живе за Його вказівками, не читає Слово Боже, то вона не є справжнім християнином.

Але чи віримо ми як слід? Владика зазначив, що, багато вивчають богослов'я за книгами, але, на жаль, свідомо спотворюючи вчення, потім стають єретиками, або що ще гірше - ходять до церкви, залишаючись невіруючими і збивають інших з істинного шляху.

Тому Церква закликає до сповідання чистої віри, приклад якої подав чтимий цьго дня вмч. Артемій. Святий був чудовим громадянином вітчизни, займаючи начальницьке положення. Але коли новий імператор став закликати його відректися від віри, він залишився непохитним у служінні Цареві всіх царів Господу. При цьому мученик передбачив поразку і смерть безбожного імператора Юліана Відступника, який вмираючи в кінці заволав до Христа: «Ти, Галилиянин, мене переміг».

Високопреосвященний намісник лаври підкреслив, що від нас Святе Письмо вимагає свідчити про віру перед людьми, які побачивши наші добрі справи прославлять Отця нашого Небесного» (см.Мф.5:16).

За матеріалами сайту Києво-Печерської лаври