Освячення храму свв. Кирила і Мефодія при Саратовському державному університеті». Фото: С. Власов.

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил 25 жовтня під час візиту до Саратовської митрополії РПЦ звершив чин малого освячення храму в ім'я святих рівноапостольних Кирила й Мефодія, учителів Словенських, на території Саратовського державного університету. Після богослужіння Святіший звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

"...Сьогодні багатьом здається: ну як же в століття комп'ютерів, а раніше говорили «в століття електрики», як же можна вірити в Бога? Можна, бо Бог — це не фантазія, Бог — це реальність. Віра в Бога є не просто умогляд, вона грунтується на реальному досвіді. І багато разів я про це говорив: не приходять люди з відрами до колодязя, де немає води. Ніхто б не звертався до неба, якби небо не відповідало. Ніякі міфи не здатні витримати величезні випробування, які пережило людство протягом тисячоліть, що відокремлюють нас від народження нашої віри.

Саме у XXI столітті, увібравши в себе весь драматизм XX століття, ми можемо сказати, що справжній гуманістичний розвиток особистості є неможливим з опорою лише на матеріальну сторону буття. Знання можуть призводити до страшних наслідків. І чим більше сил в руках людини, тим більша потреба в цій гуманізації. Ніякими людськими силами гуманізувати особистість неможливо, як показує досвід історії. Людина здатна духовно розвиватися, здатна морально підноситися тоді, коли є вища правда і вищий авторитет. А якщо немає вищої правди, то як же відрізнити добро від зла, а правду від брехні? 

Відео дня

Ось чому потрібно, щоб при університеті був храм. Ось чому так важливо, щоб вчені, які осягають таємниці фізичного буття і створюють наукові ідеї, на підставі яких будуються технології, в моральному стані були не менш розвинені, ніж в інтелектуальній сфері. Тому що без Бога, без сильного і яскравого морального почуття не може бути справжнього прогресу людства..."

Повністю проповідь можна прочитати тут

За матеріалами прес-служби Патріарха Московського і всієї Русі