и

«Церква повинна докласти максимум зусиль задля недопущення насильства». На цьому наголосив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич під час зустрічі із журналістами Західної Європи та США, яка відбулася 22 жовтня, - повідомляє сайт ВЗЦЗ УПЦ.

Закордонні журналісти, що прибули до України прес-туром, спеціалізуються на питаннях церковного та суспільного життя і представляють провідні католицькі та громадські медіа Європи та Північної Америки.

Гості прибули до нашої країни, щоб ознайомитись з життям релігійних громад в умовах військового конфлікту, станом міжконфесійних відносин, а також з перспективами та тенденціями у релігійній сфері Україні.

Відео дня

Серед інших питань західних журналістів цікавило, чи події останнього року в Україні погіршили чи покращили міжконфесійні відносини? На думку протоієрея Миколая Данилевича, на це питання не можна відповісти однозначно. З одного боку, стосунки покращилися, тому що всі конфесії під час подій на Майдані об’єднали та координували свої зусилля, закликаючи людей до миру.

«Коли держава ризикувала скотитися у прірву громадянської війни, для конфесій не час було думати про свої розбіжності, а слід було об’єднати зусилля задля сприяння виходу з кризи. Представники основних конфесій стояли як на Майдані, так і на вулиці Грушевського, намагаючись запобігти насильству».

Священник зазначив, що на його думку, Майдан і Антимайдан - це є певні політичні позиції:

«А от вулиця Грушевського, я маю на увазі нейтральну смугу між тодішніми силовими структурами та протестувальниками, куди вийшли спочатку три монахи нашої Церкви, а згодом приєдналися й представники інших конфесій, – це справді саме те місце, де дійсно повинна була бути Церква, яка не має брати участі у політичному процесі, але повинна докласти максимум зусиль задля недопущення насильства», - висловив власне бачення заступник голови ВЗЦЗ УПЦ.

Продовжуючи відповідати на поставлене питання, священик також зазначив, що ВРЦіРО у той час і до сьогодні докладала і докладає максимум зусиль, щоб не допустити міжконфесійного протистояння, чого і вдавалося досягати попри провокації певних зовнішніх і внутрішніх сил.

Однак приблизно за останні два місяці значно погіршились стосунки з так званою УПЦ КП, представники якої почали захоплювати та переводити до себе парафії УПЦ, намагаючись використати політичну ситуацію у країні на свою користь.

«Може здатись дивним, але з православними братами з так званої УПЦ КП, які відійшли від нас (вони хоч і в розколі, але православні, тобто близькі нам), стосунки сьогодні найгірші. А стосунки з іншими конфесіями, які не є настільки близькими до нас, маємо досить добрі. Як кажуть, найбільш жорстока війна буває саме між братами», -констатував протоієрей Миколай Данилевич.

Православіє в Україні