Михайлове чудо 2021 / фото wikipedia.org

Вересень примітний кількома великими церковними святами. Зовсім скоро ми відзначимо Різдво Пресвятої Богородиці, а до цього відсвяткуємо Михайлове чудо. Це свято встановлено на честь архангела Михаїла і чудес, які відбулися в побудованому на його честь храмі.

Архангел Михаїл – один з найбільш шанованих святих в православ'ї. Вважається, що саме він охороняє ворота раю і зустрічає душі грішників.

Відео дня

Михайлове диво 2021: коли відзначається

Свято Михайлове диво православні відзначають 19 вересня. У 2021 році цей день випадає на неділю. Це дуже зручно, адже в таке свято не можна працювати.

Михайлове чудо: історія свята

19 вересня християни згадують диво, яке створив святий. В античному місті Хонех архангел Михаїл зустрів німу дівчинку і її батька. Він дав їй попити води з цілющого джерела, і дівчинка чудесним чином отримала голос. На знак подяки її батько побудував поблизу джерела храм на честь архангела Михаїла.

Читайте такожІменини в жовтні: як назвати народжену в цьому місяці дитинуДруге диво пов'язане з порятунком храму. У IV столітті храм архангела Михаїла хотіли зруйнувати язичники. Вони з'єднали гірські річки і направили потік на священне місце. Служитель храму Архип почав молитися архангелу, і той з'явився. Ударом меча Михаїл створив ущелину біля церкви, і вся вода витекла туди.

Про що моляться архангелу Михаїлу

Архангел Михаїл вважається найбільш видатним цілителем. Йому моляться про лікування лихоманки, важких хвороб, безпліддя. Молитву вимовляють біля ікони архангела. Якщо вдома такої немає – можна знайти її в церкві. Слова молитви:

Великий Архістратиг Божий, Михайло, переможець демонів, переможи і розтрощи всіх ворогів моїх видимих і невидимих. І благай Господа Вседержителя, нехай врятує і збереже мене Господь від усіх скорбот і від усякої хвороби, від смертоносної виразки і від марної смерті, О, великий архангеле Михаїл, нині і повсякчас, і на віки віків.

Значення свята Михайлове диво

Історик і релігієзнавець Ігор Козловський

Це дійсно особливий період в Україні. Кожний період має якесь центральне свято. Деякі дослідники вважають Михайлове чудо найважливішим святом осені. Тому що саме свято архистратига Михаїла як день своєрідної пам’яті найстарішого творіння – створення ангелів, архангелів, які були створені досконалими і мали великі дари. Він є очільником ангелів і головним воїном під час битви добра і зла. Саме він переміг сатану.

 Фактично можна сказати – це особливий день ангелів усіх православних християн. Тому що це собор, з’єднання, сукупність усіх святих ангелів на чолі з архистратигом Михаїлом. Ви знаєте, що у кожної людини, яка хрещена, є свій ангел, тобто покровитель. А цей день – це загальне свято всіх людей, тому що всі ангели кожного християнина також у цей день славяться. І тому і його виділяють так особливо.

Вам також може бути цікаво: