1

У десятий день місяця тишрей, першого місяця єврейського календаря, євреї всього світу відзначають Йом Кіпур - День спокути, який називають ще Судним днем.

У єврейській традиції це найважливіше з свят, завершальний Десять днів покаяння, під час яких вирішується доля людини на рік уперед. Ці дні відлічуються від Рош Ашана - єврейського Нового року.

У 2014 році свято Йом Кіпур припадає на 4 жовтня.

Відео дня

33 століття тому, в Синайській пустелі, після гріхопадіння євреїв - поклоніння золотому тельцю - Мойсей піднявся на гору Синай молити Бога про прощення свого народу. В день Йом Кіпура він повернувся, приніс нові кам'яні Скрижалі Заповіту і радісну звістку: "Простив Я за словом твоїм!".

П'ятикнижжя називає Йом Кіпур суботою субот.

В Йом Кіпур євреї, забуваючи про земні справи, повністю присвячують себе спокуті й очищенню від скоєних гріхів. Щоб прийти до Судного дня внутрішньо підготовленим, людина аналізує минулий рік, згадує свої гріхи перед людьми і Богом.

Напередодні Йом Кіпура прийнято занурюватися в мікву (ритуальний басейн) і давати пожертви на благодійні цілі.

З заходу сонця напередодні Йом Кіпура до появи зірок в наступний вечір євреї забувають про фізичні сторони життя. Роздуми та спеціальні молитви у будинках і школах супроводжує строгий піст, заборонено також витрачати гроші, торкатися до шкіряних виробів і носити шкіряне взуття, користуватися косметикою, вмиватися і вступати в шлюбні відносини. Постять всі, крім дітей до 12 років, вагітних жінок та хворих. Всі одягаються в біле - символ чистоти. Перед Йом Кіпуром прийнято просити вибачення у друзів і знайомих, якщо довелося ображати їх словом або дією.

Напередодні Йом Кіпура, приблизно за годину до заходу сонця, влаштовують останній перед постом рясну трапезу, вона називається сеуда мафсекет (у перекладі - "завершальна трапеза"). Традиційним елементом трапези є бульйон з "креплах" (пельмені), що символізують принесення в Єрусалимському Храмі.

Напередодні посту готують різні салати з овочів, печеня з м'яса або домашньої птиці, солодкі цимеси (десертне блюдо єврейської кухні) і компот і обов'язково печуть медовий пряник, який приносять родичам, друзям і сусідам зі словами привітання.

За 18 хвилин до заходу сонця господині запалюють в будинках свічки.

В перший вечір і майже весь наступний день євреї збираються в синагогах, де вимовляються молитви, створені спеціально для цього дня.

У синагозі проводиться п'ять служб. Молитви починаються з "Кількість нидрей" ("Всі обітниці") ввечері; богослужіння переривається лише на ніч, триває весь наступний день і закінчується до вечора. Заключна молитва "Неила" ("Закриття" небесних врат"). Після неї сурмлять в шофар (духовий музичний інструмент); молільники вигукують: "В майбутньому році в Єрусалимі!".

На завершення Йом Кіпура збираються всі сім'ї і друзі. Це щасливе свято, що завершує піст. Страви готують за день до Йом Кіпура, щоб вони були готові до кінця посту і початку свята. На стіл подають яйця-символ життя, їдять солодкі страви з ніжним смаком - медовий пиріг, і свіжі фрукти.

Ізраїльська влада на Йом Кіпур закриває прикордонні переходи, вводячи "режим ізоляції" палестинських територій Західного берега річки Йордан і сектора Газа. На добу також припиняється повітряне і морське сполучення Ізраїлю з зовнішнім світом. Всередині країни не працюють установи і підприємства, магазини і ресторани, зупиняється транспорт, включаючи приватний, місцеві радіо - і телеканали переривають трансляції.

За матерілами РІА Новини і з відкритих джерел