1

Українські правоохоронці готуються до святкування єврейського Нового року Рош Ха-Шана. Щороку на свято тисячі паломників з усього світу приїжджають в Умань Черкаської області, де знаходиться могила цадика (рабина) Нахмана, засновника однієї з течій в іудаїзмі брацлавського хасидизму. Кожен хасид вважає своїм священним обов'язком хоча б раз у житті побувати на його могилі. Прихильники хасидизму впевнені, що якщо зустрінуть свято біля могили цадика, то наступний рік для них буде щасливим.

Всього на юдейське свято, яке в цьому році пройде з 24 по 26 вересня, в Умані очікують близько тридцяти тисяч паломників з 20 країн - на п'ять тисяч більше, ніж у минулому році. Про це на зустрічі з послом Ізраїлю Еліавом Белоцерковськи заявив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, повідомили в прес-службі відомства. З урахуванням ситуації в країні, правоохоронці приділяють питанням безпеки гостей особливу увагу, щоб уникнути можливих терактів і провокацій. Зокрема, в охороні правопорядку задіють міліціонерів з досвідом роботи в зоні АТО.

- В охороні громадського порядку будуть задіяні понад 400 працівників міліції, а також міліціонери, які мають досвід протидії терористам на сході країни, - заявив Яровий. - Забезпечення громадського порядку в цьому році буде мати свою специфіку, яка пов'язана з міжнародними та внутрішніми факторами.

Відео дня

Традиційно українцям допоможуть ізраїльські колеги. Крім того, міліціонери Київської, Черкаської та Одеської областей створять спеціальні оперативні штаби, які будуть працювати в цілодобовому режимі. Правоохоронці планують постійно відстежувати ситуацію в місті, щоб негайно відреагувати у разі виникнення надзвичайної ситуації.

До початку святкування в Умані ретельно проінспектують всі території, на яких заплановано проживання хасидів, після чого доступ інших громадян у ці місця обмежать. Більш того, самих паломників привезуть з аеропортів "Бориспіль", "Жуляни" та "Одеса" у супроводі правоохоронців.

За вже сформованою традицією на Рош Ха-Шана можуть прибути і співробітники поліції Ізраїлю, які будуть нести службу разом з українськими колегами. І, можливо, як і в минулому році, затриматися на кілька днів після закінчення свята. За словами заступника міністра МВС, така практика сприяє більш спокійному відбуттю паломників з території України.

*** Рош Ха-Шана - єврейський Новий рік, який відзначають протягом двох днів. Кожен рік припадає на різні дати, оскільки святкується в новолуння осіннього місяця тишрей. За єврейським календарем він випадає на вересень або жовтень. Так, якщо у минулому році свято відзначали з 4 по 6 вересня, то в цьому - з 24 по 26 число. Рош Ха-Шана вважається одним із найважливіших свят в іудаїзмі. До Умані починають приїжджати перші прочани ще за тиждень до його початку. Основна ж маса прибуває за 3-4 дні. У 2014 році євреї відзначать новий рік в 5575 раз.

За матеріалами газети "Комсомольська правда в Україні"