Верховна Рада України ухвалила Постанову про рекомендації парламентських слухань ”75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність” (№5349).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 252 народних депутата із 350, зареєстрованих у сесійній залі.

Учасники парламентських слухань рекомендують парламенту і уряду передбачати у державних бюджетах України, починаючи з 2017 року, кошти на функціонування та розвиток Національного історико-меморіального заповідника ”Бабин Яр”; підтримувати проведення наукових досліджень трагедії Бабиного Яру, Голокосту, інших злочинів проти людства, вчинених тоталітарними режимами на території України. 

Відео дня

Крім того, в документі міститься рекомендація забезпечувати щороку проведення заходів із вшанування жертв трагедії Бабиного Яру.

Відповідно до рекомендацій, Міністерство культури має забезпечити, зокрема, створення із залученням провідних фахівців та представників громадськості концепції впорядкування меморіальної території Бабиного Яру та стратегії розвитку заповідника, і відкрити у Києві Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру по вулиці Мельникова, 44.

Українському інституту національної пам’яті доручено опрацювати із залученням інститутів Національної академії наук списку осіб, які, ризикуючи своїм життям та життям рідних, рятували людські життя під час подій Бабиного Яру.

Міністерство закордонних справ має забезпечити інформування міжнародної громадськості про заходи зі вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру в Україні, зокрема, шляхом проведення закордонними дипломатичними установами заходів, приурочених до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Крім того, профільним відомствам рекомендується забезпечити створення інформаційних проектів, фільмів, видань задля формування в українському суспільстві атмосфери толерантності на основі усвідомлення історичних уроків Голокосту та інших геноцидів і увічнення пам`яті про Бабин Яр як символ Голокосту в Східній Європі.

Київській міській державній адміністрації рекомендовано вжити заходів щодо передачі усієї нежитлової будівлі (будинку садівника) по вулиці Мельникова, 48-Б, у місті Києві у безоплатне користування Національному історико-меморіальному заповіднику ”Бабин Яр”; ухвалити рішення про передачу земельної ділянки за адресою: місто Київ, вулиця Мельникова, 44 Національному історико-меморіальному заповіднику ”Бабин Яр”, а також провести благоустрій самого Бабиного Яру і прилеглих територій.

Постановою також передбачається, що Кабінет міністрів до 1 вересня 2017 року має поінформувати ВРУ про стан реалізації Рекомендацій парламентських слухань.

Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.