Генеральний директор Пошти Ізраїлю Денні Гольдштейн напередодні осінніх свят за іудейським календарем передав главі адміністрації Стіни плачу рабину Шмуэлю Рабиновичу адресовані листи богу. Послання потім будуть розміщені між каменями головною іудейської святині.

Гольдштейн зустрівся з рабином Рабиновичем напередодні свята Рош Ха-Шана і передав йому листа, адресовані на ім'я Всевишнього, для розміщення між камінням Стіни плачу.

У Пошті Ізраїлю уточнили, що «листи були направлені з Ізраїлю, а також Росії, Китаю, Франції, Нігерії, Іспанії, Нідерландів, США, Великобританії та інших країн».

Відео дня

«Сотні послань щорічно направляються з усього світу в Ізраїль, і в якості адресатів на них вказані "Бог», «Ісус», «Отець наш небесний» і «Стіна плачу», - зазначили в поштовому управлінні єврейської держави. Більшість цих листів, бо відправник зазвичай не вказаний, "перенаправляються у відділ втраченої кореспонденції, який потім - раз у кілька місяців - передає їх для розміщення між камінням Стіни плачу в Старому місті Єрусалиму», додали в прес-службі ізраїльської пошти.

У жовтні в Ізраїлі стартує низка так званих осінніх свят за іудейським календарем. 3 жовтня відзначається Рош Ха-Шана. Він святкується два дні, на третій день настає так званий «пост Гедалии», через тиждень після цього - Йом кіпур (Судний день), потім тиждень свята Суккот.

Стіна плачу - головна іудейська святиня. Це ділянка Західної стіни зруйнованого римлянами в 70-му році нашої ери юдейського Храму в Єрусалимі.

Висота Стіни, яку також називають Котель, становить 15 метрів. Більша її частина була складена за Ірода Великого, верхні ряди зроблені під час відновлювальних робіт у роки правління мамлюків і турецького панування. Існує традиція вкладати між каменів молитовні записки.

Вважається, що такий клаптик паперу з благаннями до Всевишнього володіє особливою значущістю, тому зібрані записки не можна викидати. Щороку навесні напередодні свята Песах (Пасхи), що знаменує вихід біблійних євреїв з Єгипту під проводом Мойсея, рабин Стіни плачу з помічниками очищає святиню від записок, що залишаються вірними між каменями. Ці записки потім ховають на найближчому цвинтарі.

Єврейська громада Києва з посиланням на stmegi.com