Шломо Амар  Фото: Flash90

Шломо Моше Амар, головний сефардський рабин Ізраїлю, отримав іспанське громадянство. Він виявився в числі 220 сефардів, які також реалізували свої права в якості нащадків євреїв, вигнаних з Іспанії в XV столітті.

Про це пише Newsru з посиланням на іспанське новинне агентство EFE.

У заяві, опублікованій канцелярією головного рабина, йдеться, що почесне громадянство Іспанії було йому даровано в подяку за його роботу на благо нащадків євреїв, постраждалих від іспанської інквізиції. Сам Амар прохання про надання громадянства не подавав.

Відео дня

У квітні 2015 року король Іспанії Феліпе VI зустрівся з головним сефардским рабином Ізраїлю Шломо Моше Амаром і обговорив з ним ряд актуальних для сефардської общини питань. Зустріч проходила в мадридському палаці Паласіо-де-ла-Сарсуела.

Король вітав рабина на івриті, побажавши йому світу ("шалом"), після чого священнослужитель і монарх потиснули один одному руки. Цей жест був зафіксований журналістами низки друкованих видань, присутніми на зустрічі.

Нагадаємо, що в 2014 році іспанський уряд затвердив законопроект, що надає сефардам, нащадкам євреїв, вигнаних з Іспанії, право на отримання громадянства, причому без необхідності відмови від іншого підданства.

Згідно з даним законопроектом, для отримання іспанського громадянства необхідно мати відповідну довідку від Федерації єврейських громад Іспанії або від рабина в країні проживання. Слід також витримати іспит на знання іспанської культури.

Сефардами називають субэтничну групу євреїв, що сформувалася на Піренейському півострові від потоків міграції іудеїв всередині Римської імперії, а потім всередині Халіфату, які говорять мовою латино. Євреї отримали цю назву, що в перекладі з івриту означає "іспанці", після вигнання з Іспанії і Португалії в кінці 1492 року і подальшого виходу з Піренейського півострова в XVI-XVIII ст.

З утворенням держави Ізраїль в 1948 році більшість латиномовних сефардів Туреччини і Греції іммігрували до Ізраїлю, де відбувається сьогодні процес асиміляції з іншими євреями.

У сучасному Ізраїлі сефардами називають репатріантів з арабських країн Північної Африки і Близького Сходу, а також курдських, перських, афганських, середньоазіатських, грузинських, кавказьких і кочинских євреїв. Всього в рамках нового закону іспанське громадянство отримали до справжнього моменту більше 4.300 євреїв.