Після тривалих реставраційних робіт у латвійському місті Лудза буде відкрито найстарішу синагогу Балтії.Відкриття відбудеться в рамках свята Лудзенського краю у четвер, 11 серпня, повідомляють "Єврейські новини".

Відео дня

Цей об'єкт є одним з найбільш цінних і добре збережених пам'яток єврейської культури на північному сході Європи.

До початку XXI століття в Європі залишилося зовсім небагато вцілілих синагог – після Другої світової війни більшість з них були зруйновані або повністю запущені. В цьому плані балтійські країни є унікальним регіоном, де все ще можна знайти залишки багатьох старих об'єктів релігійної спадщини.

У Лудзі реставрація так званої Великої синагоги розпочалася в 2013 році і була пов'язана з багатьма труднощами – будівля виявилося не цегляною, а дерев'яною, в якій балки були лише обнесені цеглою. Тому було прийнято рішення щодо часткового розбору будівлі з подальшою консервацією розкритих елементів. Таким чином, тепер відвідувачі зможуть побачити й історичні деталі синагоги, і вже повністю відновлені її частини.

Відразу з відкриттям у лудзенській синагозі будуть розміщені чотири експозиції:

виставка про життя і віру євреїв;

аудіовізуальна експозиція про історію місцевих євреїв (записані розповіді про життя і відображення доль різних людей);

мультимедіа-виставка про творчість двох видатних діячів культури: фотографа Вульфа Франке і його сина – знаменитого кінодокументаліста Герца Франке (обидва – уродженці Лудзи);

експозиція лудзенського гетто.

У майбутньому синагога Лудзи існуватиме як структурна одиниця Лудзенського музею краєзнавства.