Фото: pikabu.ru

На півночі Ізраїлю групою фахівців виявлений храм з мозаїкою, який був зведений в період панування Римської імперії над Іудеєю - більше 2 тисяч років тому, повідомляє TRN.

В ході розкопок руїн, вчені натрапили на фрагменти стародавньої унікальної мозаїки на відомі біблійні сюжети. Одна з них являє собою зображення Ноєвого ковчега і тварин. На інший намальовано як розступилося перед Мойсеєм Червоне море.

Професор Джоді Мэгнесс з Університету Північної Кароліни зазначила, що подібні сцени в давніх синагогах зустрічаються рідко. Зображення Ноєва ковчега було знайдено раніше тільки у двох синагогах, розташованих у Йорданії і Туреччині, а перехід через Червоне море - в ізраїльській та сирійськії синагогах.

Відео дня

Вперше мозаїки в синагозі Хукока були виявлені в 2012 році, після чого їх почали знаходити кожне літо. Крім зображень на біблійні теми, вчені знайшли мозаїку на світський сюжет. Скоріше всього, що на ній зображена зустріч Олександра Македонського і первосвященика Іудеї.

На даний час команда археологів зайнята розчищенням мозаїки, на якій зображена сцена з Ісходу, і розраховують продовжити розкопки в наступному році.