Старинная Симнасская синагога 1905 года может уйти с молотка

Литва може спровокувати міжнародний скандал, пов'язаний з продажем старовинної синагоги в районі Алітуса, що є об'єктом культурної спадщини. Чиновники мають намір продати її як спортзал, інформує BALTNEWS.lt.

Повідомляється, що старовинна Сімнаська синагога 1905 року може піти з молотка, незважаючи на те, що будівлю внесено до реєстру культурних цінностей Литви. За даними самоврядування міста Сімнас, аукціон призначено на 30 червня, початкова ціна споруди – 19,6 тис. євро.

Департамент культурної спадщини Литви вимагає від чиновників припинити продаж історичної будівлі, проте мер Алітуського району заявляє, що з будівництвом необхідно щось зробити – аукціон відбудеться.

Відео дня

Мер Альгірдас Врубляускас констатує: «Майно занадто витратне, а єврейська громада не висуває нам претензій щодо питання про використання». Як стверджує мер, синагогу можна використовувати як господарчу будівлю або спортзал.

Цегляна синагога є унікальною, вона була побудована в 1905 році на місці старої дерев'яної синагоги, а потім – реконструйована в середині XX століття. Починаючи з 1952 року, в ній розташовувався Будинок культури, трохи пізніше – шкільний спортивний зал.

Євреї залишили глибокий слід в історії Литви і формуванні культурного обличчя держави. Свого часу імператор Наполеон I назвав Вільнюс «Північним Єрусалимом». Департамент культурної спадщини Литви є ключовим захисником давньої єврейської культури на території країни.