Раввин Исраэль-Меир Лау в музее Яд ва-Шем. Лау был спасен в Бухевальде украинцем Федором Михайличенко Фото: Hadas Parush/Flash90

Шість українських родин названі "Праведниками народів світу". Це почесне звання отримують ті, хто під час Другої світової війни ризикував своїм життям, щоб врятувати єврейські родини.

Медаль з рук посла Ізраїлю отримала 88-річна Оксана Антипчук із селища Ужачин Житомирської області, яка у свої тринадцять врятувала єврейського хлопчика.

Оксані Марківні було лише тринадцять, коли її сім'я врятувала дворічного Наума. У хаті почався обшук, тож дівчина сховалася під піч і притиснула хлопчика до себе, щоб він не заплакав.

"Страшно було. Сили Бог дав, щоб воно не заплакало там, коли німець був у хаті. А потім, коли він вийшов, то каже до мене: "Тьотя, тьотя". Заплакав, а у мене в душі похололо", – згадує Оксана.

 Її 12-річна праонука зізнається, що повторити подвиг прабабусі не змогла б. "У мене не вистачило б хоробрості, як у моєї бабусі", – каже Аліна.

Сім'я Оксани Марківни тривалий час переховувала Наума. Після війни його охрестили Анатолієм. І вже коли виріс, він ніколи не забував свою другу родину, що вберегла йому життя. Оксану Марківну називав другою мамою. До нагородження рятівниці він не дожив два місяці.

Звання праведників світу сьогодні надали ще п'ятьом родинам посмертно. Юрій Ільків отримав медаль за бабусю та діда, які врятували життя тринадцятьом євреям. Вони переховували родини з дітьми у погребі свого будинку, хоча знали про небезпеку. Якщо викриють – розстріляють.

"Ми дітьми ходили в ліс, нам старші люди показували такі місця, де євреєв хоронили живцем. Це такі квадратні отвори, насипи. Говорили люди, які приходили в той час, що там ще рухалася земля", – розповідає моторошні подробиці Юрій Ільків, онук праведника народів світу.

Зазначимо, Україна посідає 4 місце за кількістю праведників народів світу після Польщі, Нідерландів та Франції. Це почесне звання отримали понад 2,5 тисячі українців.

"Для нас ці люди дуже важливі. У нас перед ними великий борг, який ми не зможемо сплатити", – зауважив надзвичайний та повноважний посол Ізраїлю в Україні Еліав Бєлоцерковські.

Крім того, президент Фонду Ebenezer Генрих Каасман заявив: "Від усього німецького народу я хотів би сказати, що ми можемо зробити лише одне – склонитися перед українцями та євреями".

В Ізраїлі не припиняють вивчати документи часів Другої світової війни. Пошук людей, які ризикували своїм життям, щоб врятувати євреїв, триває.

"П`ятий канал"