Головний рабин Литви Хаїм Бурштейн звернувся до уряду країни і муніципальній владі міста Шяуляй з проханням скасувати перепоховання останків жертв нацистів.

«У Шяуляї в Литві (входить в Євросоюз) зараз відбувається осквернення будівельниками місця масового поховання євреїв, розстріляних у ровах нацистами та їх місцевими прислужниками. Єврейська громада Литви звернулася до керівництва країни з вимогою негайного припинення робіт», він написав у мережі Facebook.

Як вже повідомлялося, в Шяуляйскому парку в Литві при прокладанні дороги знайдено місце масового поховання часів світової війни.

Відео дня

В похованні знаходяться останки приблизно 40 чоловік. У загальній складності на цій території було поховано близько 700 осіб, розстріляних нацистами, тому подальші дорожньо-будівельні роботи будуть вестися під наглядом.

Комісія муніципальної ради постановила витягти з землі людські останки, виявлені при прокладанні дороги, провести дослідження, а потім перепоховати, позначивши це місце.

За наявними даними, це масове поховання колишніх в'язнів шяуляйскої в'язниці – людей різних національностей, в тому числі євреїв.

sinagoga.kiev.ua