Національно-релігійна організація "Цорах" відкриває свій офіс у Дніпропетровську, беручи на себе завдання підтвердження єврейства потенційних репатріантів згідно з єврейським законом.

За словами виконавчого віце-президента "Цораха" Якова Гаона, близько чверті мільйона ізраїльтян, які прибули з колишнього Радянського Союзу, євреї по Галахе, але у них не вистачає документів, що підтверджують це. Таким чином, вони не в змозі вийти заміж і перебувають у невизначеному стані, в якому вони розглядаються євреями світськими державними установами, але не розглядаються такими рабинатом.

"Є 250 тисяч репатріантів з колишнього Радянського Союзу, які потребують допомоги", – сказав він.

Відео дня

Програма "Цораха", названа "Шорашим" ("коріння" з івриту) буде працювати в новому офісі в Дніпропетровську, де знаходиться одна з найбільших єврейських громад України, а також транзитний центр для багатьох євреїв, що рятуються від бойових дій в сусідньому Донбасі.

"Євреї мають безліч питань і проблем, пов'язаних з підтвердженням єврейства", – сказав дніпропетровський рабин Шмуель Камінецький.

Підтвердження єврейства нерідко включає в себе поїздки в різні віддалені точки, що знаходяться в різних радянських республіках, а також серйозну архівну роботу, багато людей не мають достатніх фінансових або організаторських здібностей, щоб зробити це. "Я знаю багато людей, які були позбавлені можливості репатріюватися з причини нестачі документів, – сказав він. – Багато людей кажуть: "Я єврей, але не можу цього довести, так що забудьте про це".

www.sem40.ru